Valamon luostarin viherympäristötraditio - Paananen, Ville (2020)
Maisteritutkielman aihe on Valamon luostarin viheralueet ja niihin liittyvä traditio. Tutkielman on tarkoitus: antaa tietoa Valamon luostarin viheralueiden kehityksestä, suhteuttaa se puutarhatyyleihin ja selvittää valamolaista viherympäristötraditiota. Valamon luostari on 1560–1570-luvuilla perustettu venäläinen ortodoksinen miesluostari. Luostarin historia jakaantuu aikaan Laatokan saarella ja vuoden 1940 jälkeiseen aikaan Heinävedellä, joka on Valamon luostarin nykyinen sijaintipaikka. Olen valinnut käsitteen viherympäristö, koska se mahdollistaa erilaisten viheralueiden käsittelemisen saman otsikon alla. Valamon luostarin viheralueita ei ole tutkittu aikaisemmin. Heinäveden Valamon viheralueet on hybridin, joka on rakentunut savolaisen kartanomiljöön päälle. Olen käyttänyt tutkielman teoreettisessa asemoinnissa Valamon luostaria koskevaa tutkimusta ja puutarhataidetta yleisesti käsittelevää aineistoa. Tutkielmani on laadullinen etnografinen tutkimus, joka tarkastelee visuaalisesti havaittavia kohteita muodon- ja sisällönanalyysin kautta luoden tietoa kohteesta. Tutkielman aineisto koostuu Valamo-kirjallisuudesta, Valamon luostarin arkistojen puutarhamateriaalista. Tutkielmaa varten on tehty kaksi haastattelua, jotka toteutettiin puolistrukturoituina teemahaastatteluina. Laatokan Valamolla on ollut laaja puutarhatraditio, joka on suhteutunut 1800- ja 1900-luvun alun maisemapuutarhataiteeseen. Laatokan Valamossa harjoitettiin kehittynyt hyötypuutarhatoimintaa. Luostaritoiminnan siirtyminen Heinävedelle merkitsi tradition siirtymistä uuteen ympäristöön. Veljestön pienentyessä myös viherympäristötraditio kaventui ja katkesi, koska käytännön edellytyksiä jatkumiselle ei ollut. 1970-luvulla Valamon luostarin keskittyminen matkailuun nosti jälleen viherympäristöjen arvon oleelliseksi asiaksi. Heinäveden Valamon luostarin viherympäristötoimet on suoritettu monen toimijan yhteistyönä. Lopputulos on kerroksellinen kokonaisuus, jolle ei ole olemassa vertailukohtaa. Tutkielmani toimii avauksena Valamon luostarin viherympäristöjen syvällisemmälle ymmärtämiselle, ja tarjoaa työkaluja jatkotutkimuksen tekemiseen niin ortodoksisen luostaripuutarhan kontekstissa, että Valamon luostarin yhteisöllisen viherympäristötradition kehyksessä.