Vahinkofunktion vaikutus hiilen sosiaalisiin kustannuksiin DICE-mallissa - Lokkila, Henri (2020)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan DICE-mallia ja sen vahinkofunktion vaikutusta mallin arvioon hiilen sosiaalisista kustannuksista (HSK). Tutkimusosiossa alkuperäisen vahinkofunktion tuloksille muodostettiin herkkyysanalyysi, jonka perusteella havaittiin, että HSK on herkkä vahinkofunktion muutoksille. Tämän jälkeen kirjallisuuden muita vahinkofunktioita tutkittiin soveltamalla niitä DICE-malliin. Kirjallisuuden vahinkofunktiot tuottivat merkittävästi korkeampia arvioita HSK:sta. Lopuksi kirjallisuuden vahinkofunktioiden avulla muodostettiin uusia vahinkofunktiota PNS-regressiota hyödyntäen. Tulosten perusteella monilla DICE-mallin alkuperäistä vahinkofunktiota korkeampia kustannuksia tuottavilla vahinkofunktioilla on vain pieni vaikutus HSK:siin, jos niiden tulokset suhteutetaan tuloksien taustalla olevaan tutkimuksen määrään. Merkittävästi DICE-mallin vahinkofunktiota korkeampien kustannusten mahdollisuutta ja siten korkeampia arvioita HSK:sta ei voi kuitenkaan sivuuttaa tutkimuksen puutteen ja vahinkofunktioiden taustalla vaikuttavien kiistanalaisten metodologisten valintojen johdosta. Tutkielman lopussa keskustellaan tulosten merkityksestä aiemman kirjallisuuden valossa. Johtopäätöksenä on, että DICE-mallin tuloksiin HSK:n suhteen tulee suhtautua huomattavalla varauksella. Tulosten todetaan tukevan aiempia havaintoja, joiden mukaan arvioit HSK:sta ovat erittäin epävarmoja