Plyometrisen harjoittelun vaikutukset tasapainoon ja hermolihasjärjestelmän toimintaan nuorilla ja ikääntyneillä naisilla - Alatalo, Sanna (2020)
Tilastokeskuksen ennusteen mukaan yli 65-vuotiaiden osuus Suomen väestöstä lähes kaksinkertaistuu vuosien 2010 ja 2050 välillä (17% -> 30 %). Ikääntyminen aiheuttaa rakenteellisia ja hermostollisia muutoksia jotka heikentävät toimintakykyä. Vakavat kaatumiset lisäävät ennenaikaisen kuoleman riskiä ja heikentävät elämänlaatua. Tilanteissa, jossa tasapaino yllättäen menetetään, nopea voimantuotto on tärkeää. Ikääntymisen myötä nopea voimantuotto kuitenkin heikkenee. Plyometrisen harjoittelun on todettu hidastavan lihasmassan ja voiman vähenemistä, sekä parantavan mahdollisesti tasapainon hallintaa ikääntyneillä. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin miten neljän viikon plyometrinen harjoittelu vaikuttaa nuorten ja ikääntyneiden naisten hermolihasjärjestelmän toimintaan ja tasapainoon. Tutkimuksessa tehtiin alku- ja loppumittaukset, sekä seurantamittaukset seitsemän viikkoa harjoittelun jälkeen. Tutkittavina oli vapaaehtoisia nuoria (n = 9, 18-30 v) ja ikääntyneitä (n = 10, 60-70) naisia. Mittauspäivinä tutkittavilta mitattiin tasapainon horjutuksen aiheuttamat siirtymät, polven- ja nilkan ojennuksen isometriset maksimivoimat, patellan refleksivaste, staattisen kyykkyhypyn aikainen lihasaktiivisuus soleus-, gastrocnemius medialis-, tibialis anterior-, vastus lateralis- ja biceps femoris-lihaksista, sekä kyykkyhypyn korkeus. Plyometrinen harjoittelu paransi hyppykorkeutta tilastollisesti merkitsevästi kummassakin tutkimusryhmässä (F=6.234 ja p=0.006). Harjoittelu ei vaikuttanut posterior-suuntaisessa tasapainohäiriössä häiriön aikaisiin siirtymiin tilastollisesti merkitsevästi (F=3.071 ja p=0.065), mutta tulosta voidaan kuitenkin pitää suuntaa antavana. Lisäksi nilkan ojentajien isometrinen maksimivoima laski loppu- ja seurantamittausten välillä tilastollisesti merkitsevästi (p=0.007). Muissa mitatuissa muuttujissa ei harjoittelulla ollut tilastollisesti merkitsevää vaikutusta. Plyometrinen harjoittelu näytti vaikuttavan samalla tavalla sekä nuorten että ikääntyneiden ryhmässä. Plyometrinen harjoittelu näyttäisi sopivan myös ikääntyneille. Tässä tutkimuksessa hyppykorkeus kasvoi ja tasapainon kehityksessä nähtiin positiivinen trendi. Lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan jotta ymmärretään paremmin kuinka kauan, millä intensiteetillä ja millaisilla plyometrisilla harjoitteilla tulee harjoitella jotta saadaan paras mahdollinen harjoitusvaste ja sitä kautta vähennettyä tasapainon menettämisestä johtuvia kaatumisia. Vaikka suunta oli useiden muuttujien osalta positiivinen, näyttää siltä, että tässä tutkimuksessa käytetty neljän viikon tutkimusjakso oli liian lyhyt ja harjoitteluintensiteetti liian alhainen todella merkitsevien muutosten aikaansaamiseksi.