Fitting Generalized Linear Latent Variable Models using the method of Extended Variational Approximation - Korhonen, Pekka (2020)
Yhteisöekologian alalla tutkijat ovat usein kiinnostuneita yhden tai useamman kasvi- tai eläinlajin välisistä esiintyvyyssuhteista eri mittauspaikoilla tai ekosysteemeissä. Tämänkaltaiset tutkimuskysymykset johtavat luonnostaan moniulotteisen runsausdatan keräämiseen. Kasvi- tai eläinlajin ekologista runsautta tietyssä ekosysteemissä voidaan kuvata esimerkiksi suoraan lajiyksilöiden lukumääränä tai binäärisenä esiintyvyysindikaattorina. Runsausvasteen tyyppi on otettava huomioon tilastollista mallia sovittaessa. Yleistetyt lineaariset latenttimuuttujamallit tarjoavat joustavan tavan mallintaa moniulotteista runsautta olettamalla yhden tai useamman latentin muuttujan olemassaolon. Latentit muuttujat ovat luonteeltaan satunnaisia ja havaitsemattomia. Niiden voidaan tulkita kuvaavan esimerkiksi havaitsematta jääneitä ympäristötekijöitä. Latentit muuttujat ovat hyödyllisiä, sillä niiden avulla voidaan mallintaa eri lajien välistä korrelaatiorakennetta. Latenttimuuttujamallien sovittaminen ei kuitenkaan ole erityisen suoraviivaista latenttien muuttujien havaitsemattomuudesta johtuen.