Syntaksivirheilmoitusten koettu hyödyllisyys MySQL- ja PostgreSQL-tietokannanhallintajärjestelmissä - Kadenius, Tero (2020)
Kääntäjien ja tulkkien raportoimia diagnostisia virheilmoituksia on tutkittu yli 50 vuoden ajan. Aihe on merkittävä sillä virheilmoitukset ovat keskeinen palautteenantomuoto kääntäjältä käännettävän ohjelmakoodin kirjoittajalle. Tästä huolimatta virheilmoitukset ovat monilta osin riittämättömiä ja ongelmallisia eikä tällä osa-alueella ole tapahtunut merkittäviä läpimurtoja. Erityisen kriittisiä selkeät ja korjaamista helpottavat virheilmoitukset ovat vasta vasta-alkajille, mutta myös ammattilaiset hyötyisivät paremmista virheilmoituksista. Suurin osa tutkimuksesta on keskittynyt ohjelmointikielten virheilmoituksiin. Tietokantojen kääntäjien raportoimia virheilmoituksia on tutkittu merkittävästi vähemmän. Tässä tutkimuksessa selvitetään verkkopohjaisella kyselytutkimuksella kuinka kahden suosituimman avoimen lähdekoodin relaatietokannanhallintajärjestelmän, PostgreSQL:n ja MySQL:n SQL-kyselyihin raportoimat syntaksivirheilmoitukset auttavat opiskelijoita havaitsemaan ja korjaamaan virheitä. Tulokset osoittavat, että PostgreSQL:n tuottamat virheilmoitukset ovat hyödyllisempiä sekä koetussa virheiden havaitsemisessa, korjaamisessa, että korjausvarmuudessa.