Lapsen sosiaalinen pääoma ja hoitoaika vuoropäiväkodissa - Palomäki, Reetta (2020)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten lapsen hoitoaika on yhteydessä lapsen sosiaaliseen pääomaan. Tutkimus toteutettiin keskisuomalaisen vuoropäiväkodin esiopetusryhmässä. Tutkimuksessa tarkasteltiin, millainen sosiaalinen asema esiopetusryhmän jäsenillä oli vertaisryhmässään sekä sitä, miten vertaisryhmä tunnisti ja tunnusti toistensa sosiaalisen pääoman. Tutkimus toteutettiin laadullisena, etnografisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto koostui 18 havainnointipäivästä sekä 12 esiopetusikäisen lapsen haastattelusta. Sosiometriset kartat olivat haastatteluissa keskeisessä roolissa. Aineistosta poimittiin kolme esimerkkilasta kuvaamaan kolmenlaista hoitomuotoa; tyypillisen hoitoajan omaava lapsi, vain esiopetukseen osallistuva lapsi sekä epätyypillisen hoitoajan omaava lapsi. Tutkimuksen tulosten perusteella tyypillisen hoitoajan omaava lapsi omasi ryhmässään vahvan sosiaalisen aseman. Hänellä oli laaja ja tiivis sosiaalinen verkosto, vaikutusvaltaa ja näin ollen myös sosiaalista pääomaa. Vain esiopetukseen osallistuvan lapsen sosiaalinen asema oli sitä vastoin epävarma. Hänen sosiaalinen verkostonsa oli varsin suppea, eikä hän omannut ryhmässä juurikaan vaikutusvaltaa. Epätyypillisen hoitoajan omaavan lapsen sosiaalinen asema oli puolestaan esiopetusryhmässä ristiriitainen. Hänen sosiaalinen verkostonsa oli laaja, mutta ulottui paljon myös esiopetusryhmän ulkopuolelle. Esiopetusryhmän muut jäsenet eivät tunnistaneet hänen sosiaalista pääomaansa.