Neuroottisuuden ja ekstraversion yhteys vaihdevuosi-ikäisten naisten terveyteen - Kojo, Heidi (2020)
Persoonallisuuden on useissa tutkimuksissa havaittu olevan yhteydessä terveyteen ja eri sairauksiin. Yhteyden on arveltu johtuvan esimerkiksi persoonallisuuden merkityksestä eri elintapojen muodostuksessa tai persoonallisuuden suorasta vaikutuksesta fyysisiin mekanismeihin. Tämä tutkimus selvitti neuroottisuuden ja ekstraversion yhteyttä itsearvioituun terveydentilaan, sairastavuuteen ja eri sairauksiin vaihdevuosi-ikäisillä suomalaisilla naisilla. Tutkimuksessa käytettiin Jyväskylän yliopiston ERMA- tutkimuksen aineistoa. Tutkittavat olivat 47‒55 -vuotiaita naisia Jyväskylän alueelta menopaussin eri vaiheissa. Analyysissa käsiteltiin 1098:n tutkittavan vastauksia. Persoonallisuuden piirteitä tarkasteltiin Eysenckin muokatun persoonallisuusinventaarioon perustuvan 19- osioisen kyselyn kautta (Floderus 1974). Terveydentilaa tarkasteltiin tutkittavien omaan arvioon perustuvan kolmikohtaisen kyselyn perusteella. Sairauksia tarkasteltiin myös tutkittavien oman ilmoituksen perusteella. Sairaudet oli ennen analyysia luokiteltu ICD-10:n mukaan ryhmiin. Persoonallisuuden yhteyttä koettuun terveydentilaan ja eri sairauksiin tarkasteltiin Spearmanin korrelaatioiden avulla. Tilastollisesti merkitsevien korrelaatioiden tarkastelu osoitti, että suurempi neuroottisuuspistemäärä oli negatiivisesti yhteydessä koetun terveydentilan kanssa (r=-.26), sekä koetun terveyden verrattuna muihin saman ikäisiin kanssa (r=-.14). Lisäksi korkeampi neuroottisuuspistemäärä kytkeytyi mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöihin (r=.23), kasvaimiin (r=.08), tuki- ja liikuntaelinten, ja sidekudosten sairauksiin (r=.09), sekä suurempaan sairauksien määrään (r=.14). Niillä tutkittavilla, jotka saivat korkeamman pistemäärän ekstraversiossa oli parempi koettu terveys (r=.14), ja parempi koettu terveys verrattuna muihin saman ikäisiin (r=.12). Korkea ekstraversiopistemäärä oli myös negatiivisesti yhteydessä mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöihin (r=-.14). Neuroottisuuden ja ekstraversion persoonallisuuden piirteet liittyivät sekä itsearvioituun terveyteen että sairausiin. Neuroottisuus korreloi heikomman, kun taas ekstraversio paremman terveyden kanssa. Persoonallisuuden piirteiden yhteydet mielenterveyden ongelmiin olivat päinvastaiset. Jatkossa olisi tärkeää tarkastella persoonallisuuden piirteiden ja terveyden ja sairauksien välisten yhteyksien kausaliteettia. On mahdollista, että persoonallisuuden piirteet altistavat esim. elintapojen kautta terveysongelmille, mutta toisaalta vakava sairastuminen, kuten kasvaimet, voivat muuttaa ihmisen persoonallisuutta.