Aktivistisen taiteen muodostamat identiteetit NoDAPL-liikkeessä - Tuikkala, Hanna (2020)
Tutkin USA:n Etelä-Dakotasta alkunsa saanutta NoDAPL-liikettä, joka vastustaa Dakota Access Pipelineöljyputken rakentamista Standing Rocking lakotareservaatin läpi. Tutkimustehtäväni on NoDAPL-liikkeen visuaalisen viestinnän ja sen muodostaman aktivistisen taiteen myötä rakentuvan identiteetin ja identifikoitumispisteiden tutkiminen. Tutkimuskysymyksiä on kaksi: ”Miten aktivismi kanavoidaan visuaaliseksi ja tarinalliseksi viestiksi NoDAPL-protestiliikkeessä?” ja ”Millaista identiteettiä nämä teemat luovat liikkeelle?” Tutkimuksen aineistoa ovat NoDAPLin visuaaliseen viestintä sosiaalisen median Twitter palvelussa jaetut kuvat, valokuvat, piirrokset ynnä muut kuvatiedostot. Olen tehnyt aineistolle kaksi ajallista rajausta: maaliskuun 2017 sekä vuoden 2018, jotta aineisto pysyy kooltaan kohtuullisena. Tutkimukseni on metodiltaan etnografinen, hyödyntäen mm. visuaalista antropologiaa ja internetetnografiaa.