Ohjelmistorobotiikan hyödyntäminen myynti- ja ostolaskuprosesseissa - Termala, Laura (2020)
Automaatio ja robotiikka levittäytyvät jatkuvasti yhä useammalle työelämän osa-alueelle. Tehtaissa ja logistiikassa on jo totuttu siihen, että robotit tekevät rutiininomaiset tehtävät. Seuraavana murroksena voidaan nähdä robottien siirtymisen toimistoon. Tässä tutkimuksessa oli tarkoitus selvittää, millaisia edellytyksiä ohjelmistorobotiikan (RPA) hyödyntäminen vaatii taloushallinnon prosesseilta. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa kriteerejä, joiden perusteella RPA:han sopivia prosesseja voidaan arvioida. Tutkimus keskittyy erityisesti organisaation myynti- ja ostolaskuprosesseihin. Tutkimus koostui kahdesta osasta: teoreettisesta taustasta ja empiirisestä osiosta. Tutkimuksen empiirinen osio tehtiin laadullisena haastattelututkimuksena. Tutkimuksen tuloksena selvisi, että RPA:n edellytyksinä on se, että data on sähköisessä muodossa, proses- sit ovat selvästi kuvattavissa eikä tehtävän suorittaminen vaadi tiedollista toimintaa. Tutkimuksen tuloksena RPA:han sopivien taloushallinnon tehtävien kriteereistä johdettiin neljä ryhmää: taloudelliset kriteerit, henkilöstöön liittyvät kriteerit, tietojärjestelmään liittyvät kriteerit sekä prosesseihin liittyvät kriteerit. Tutkimuksen tuloksia on mahdollista hyödyntää organisaation arvioidessa tehtävän soveltuvuudesta RPA:lle.