Psykososiaalinen lähestymistapa ja työmenetelmät taloussosiaalityössä : laadullinen tapaustutkimus Reeta Wolfsohnin koulutusmateriaaleista - Niukko, Kirsi (2020)
Tutkimus käsittelee taloudellista kyvykkyyttä vahvistavia psykososiaalisia työmenetelmiä sosiaalityössä. Tutkimusmenetelmänä on laadullinen tapaustutkimus. Taloussosiaalityö ymmärtää taloudellisen kyvykkyyden taloudellisen hyvinvoinnin, taloudellisen terveyden ja inkluusion lähtökohtina. Tutkimuksen teoreettinen osio jäsentää taloussosiaalityötä psykososiaalisesta näkökulmasta elämän kokonaishallinnan kysymyksenä. Tutkimus kuvaa psykososiaalista sosiaalityön merkitystä taloussosiaalityön lähestymistapana nostaen esiin taloudellisten ongelmien kontekstuaalisuuden ja kokonaisvaltaisuuden sekä yhteiskunnallisten syiden vaikutuksen ihmisen tilanteeseen. Taloussosiaalityön psykososiaalisella toiminnalla tähdätään taloudenhallinnan paranemiseen ja sen myötä taloudellisen hyvinvoinnin lisääntymiseen. Tutkimusaineistona on yhdysvaltalaisen taloussosiaalityön kehittäjän Reeta Wolfsohnin koulutusmateriaalina olevia blogikirjoituksia ja luentoja. Niiden analyysi toteutetaan tapaustutkimuksen keinoin muodostamalla teoriataustasta väittämiä, joiden avulla aineistoa jäsennetään. Wolfsohn hyödyntää toiminnassaan monitieteistä lähestymistapaa, jossa hän yhdistelee aikuiskasvatuksen ja kognitiivisbehavioraalisen tutkimusperinteen teorioita. Sen pohjalta hän on kehittänyt kokonaisvaltaisesti ihmisen elämäntilanteeseen paneutuvan taloudellisen terveyden mallin. Sen avulla hän on luonut psykososiaaliseen lähestymistapaan perustuvia talousterapeuttisia työskentelymenetelmiä sosiaalityön käyttöön. Sosiaalityössä psykososiaalinen ajattelutapa kytketään yksilön tilanteesta nousevien kysymysten ohella myös laajempaan yhteiskunnalliseen ja rakenteelliseen kontekstiin. Tutkimuksen mukaan taloussosiaalityössä on tärkeää hallita ja kehittää psykososiaalista ajattelutapaa ja työmenetelmiä.