For the sake of peace and democracy : the representation of German post-war suffering and victimhood in The Scotsman and The Glasgow Herald 1945-1949 - Repo, Jani (2020)
Brittiläisten suhtautuminen saksalaisiin toisen maailmansodan jälkeen ei ollut yksiselitteistä. Yleisesti Britanniassa ajateltiin, että saksalaiset olivat ansainneet kärsimyksensä. Oli kuitenkin olemassa käytännöllisiä, moraalisia ja ideologisia syitä siihen, miksi sanomalehtidiskurssi omaksui rakentavan suhtautumistavan kostomielialan lietsomisen sijasta. Tämän tutkielman tarkoituksena on esitellä ja analysoida sodanjälkeistä skotlantilaista sanomalehtidiskurssia osana laajempaa brittiläistä suhtautumista saksalaisten kärsimykseen ja uhreihin. Tutkielma tarjoaa uusia näkökulmia ja samalla herättää myös uusia kysymyksiä saksalaisten ristiriitaisesta kohtelusta natsi-Saksan kukistumisen jälkeen. Lähdeaineiston muodostavat kaksi keskeistä kyseisen ajanjakson skotlantilaista sanomalehteä: The Scotsman ja The Glasgow Herald.