Etnologiasta viihdettä : opastetun kierroksen käsikirjoittaminen kulttuuriperinnön interpretaatiota hyödyntäen - Jokela, Joonas (2020)
Tutkimuksessa tarkastellaan kulttuuriperintökohteessa toteutettavien opastusten käsikirjoittamisen prosessia ja niiden sisällön kokonaisuutta. Tutkielma käsittelee ja pohtii etnologisen ja kansatieteellisen aineiston soveltavaa käyttöä elämystuotteen sisältönä sekä valaisee kulttuuriperinnön interpretaation dynamiikkaa ja aiheeseen liittyvää eettistä keskustelua. Tutkimus on toteutettu monimuotoisena, jolloin keskeisenä osana on tieteellinen taustoitus ja johdanto sekä kirjallisuuden arviointi tavoitteen, eli valmiin käsikirjoituksen, saavuttamisen perustana. Tutkimuksen kohteena olevat käsikirjoitukset on valmistettu käytettäviksi ryhmien opastuksessa ja ne hyödyntävät multisensorisia menetelmiä, jotka esitellään tutkimuksen tieteellisessä osiossa. Tutkimus pyrkii hakemaan vastauksia ja perusteluja kirjoitusprosessissa tehdyille ratkaisuille. Kulttuuriperinnön interpretaatio on teoreettiselta pohjaltaan toimiva ratkaisu tuotteeksi tarkoitetun käsikirjoituksen valmistuksessa ja ennalta suunnitellut multisensoriset menetelmät tuovat opastukseen elävyyttä. Taustakirjallisuus ja niissä esiteltävät esimerkit luovat rakenteellisia suuntaviivoja käsikirjoituksen valmistajalle, jonka tehtäväksi jää tiettyjen rakennuspalikoiden etsiminen opastuksen teemana olevasta aineistosta.