Consumer behavior and marketing in the e-commerce of cosmetics - Ojanaho, Karoliina (2020)
Verkkokaupan suosio on kasvanut kiihtyvästi useamman vuoden ajan. Kosmetiikan verkkokauppaa on tutkittu suppeasti aiemmissa tutkimuksissa, kuten myös sitä, miten asiakkaat saadaan ostamaan kosmetiikkaa verkkokaupan kautta. Tämän tutkimuksen tarkoitus on avata ihmisten ostokäyttäytymistä kosmetiikan verkkokaupassa ja etenkin sitä, kuinka erilaiset sähköiset markkinointikanavat toimivat, kun kyseessä on kosmetiikan verkkokauppa. Tutkimus on tehty määrällisenä tutkimuksena, johon osallistui 91 vastaajaa. Kysymykset kyselyyn on muodostettu kuluttajakäyttäytymisen teorian ja aiemman tutkimuksen pohjalta. Kysely tehtiin Webropol-kyselyohjelmistoa hyödyntäen ja sitä jaettiin sähköpostilla, jotta otoksesta saataisiin mahdollisimman laaja mahdollisimman lyhyessä ajassa. Kyselyn tuloksia analysoitiin PSPP-ohjelmistolla, jonka kautta muodostettiin johtopäätökset tuloksista. Tutkimuksessa huomattiin, että erilaiset markkinointikanavat eroavat merkittävästi keskenään siinä, miten kanavat otetaan vastaan kuluttajien keskuudessa. Eniten halua ostaa loi erilaiset suositukset, arvostelut ja blogitekstit. Tehokkaimpana markkinointikeinona voitiin siis pitää käyttäjien kokemuksia kosmetiikkatuotteista. Näiden tulosten perusteella verkkokauppaa perustaessa ja markkinoidessa on tärkeää miettiä, onko yrityksellä käytössä kosmetiikalle sopivat markkinointikanavat, ja onko tuote saanut jo tarpeeksi laajan ja uskollisen asiakaskunnan. Kosmetiikkatuotteita halutaan usein kokeilla ennen ostopäätöstä, joten verkkokauppaa markkinoidessa suositusten voima, joko tutun tai tuntemattoman ihmisen kautta on varsin suuri ja lisää kuluttajan luottamusta.