Välttämiskäyttäytyminen koneoppimismallien kehittämisessä - Luukkanen, Topi (2020)
Tämä Pro Gradu -tutkielma käsittelee välttämiskäyttäytymistä koneoppimismallien kehitystehtävissä. Tavoitteena oli kasvattaa ymmärrystä suorituskykykriittisissä työympäristöissä työskentelevien käyttäjien välttämismotivaatioon vaikuttavista tekijöistä Teknologiauhkien välttämisen teorian avulla. Tämä tutkielma vaikuttaa olevan teorian ensimmäinen koneoppimisen kontekstiin sijoittuva tutkimus, ja myös ensimmäinen, joka pyrkii mallintamaan käytetyn teorian muuttujia formatiivisesti. Empiirinen tutkimus toteutettiin strukturoidun kyselytutkimuksen avulla, johon vastasi 16 koneoppimismalleja työkseen kehittävää käyttäjää, ja kerätty aineisto analysoitiin kvantitatiivisin menetelmin. Varsinaiseen tutkimuskysymykseen tutkielma ei kyennyt tuottamaan luotettavaa vastausta, mutta teorian ja koneoppimisen tutkimuksen kehityksen kannalta tutkielma tuotti huomionarvoisia tutkimustuloksia. Indikaattorien formatiivinen mallinnustapa mahdollistaa muuttujan konseptuaalisen kentän kuvaamisen kattavasti, mikä on tärkeää, kun muuttuja toimii osana välttämiskäyttäytymisen kaltaista kompleksista prosessia. Ollessaan aihepiirinsä ensimmäinen tutkimus, tämä tutkielma toimii myös lähtöpisteenä käyttäjälähtöisen koneoppimisen tutkimukselle sekä esittää Teknologiauhkien välttämisen teorialle uuden formatiivista mallinnustapaa hyödyntävän tutkimushaaran.