Tietosuojavastaavan tehtävässä onnistuminen kuntaorganisaatiossa - Ahvenjärvi, Samu (2020)
EU:n yleinen tietosuoja-asetus muutti merkittävästi henkilötietojen käsittelyä ja tietosuojaa koskevaa lainsäädäntöä kansainvälisellä tasolla. Se yhtenäisti EU:n alueen henkilötietojen käsittelyn käytäntöjä ja toi uusia velvoitteita rekisterinpitäjille ja henkilötietojen käsittelijöille. Yksi näistä vaatimuksista, nimitystä koskevien edellytysten täyttyessä on tietosuojavastaavan nimitys. Tietosuojavastaava on asemaltaan riippumaton erityisasiantuntija, jonka tehtävänä on tukea rekisterinpitäjää tai henkilötietojen käsittelijää tietosuojaa koskevissa asioissa ja valvoa tietosuojan toteutumista. Tietosuoja-asetus määrittää tietosuojavastaavan nimitykseen, asemaan ja tehtäviin koskevia vaatimuksia, jotka jättävät organisaatioille tulkinnanvaraa ja tämän vuoksi esimerkiksi tietosuojavastaavan asema eri organisaatioissa vaihtelee. Tämän tutkielman tavoitteena on tutkia tehtävässä onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä tietosuojavastaavan kompetenssien ja roolin organisoinnin näkökulmista kuntaorganisaatiossa. Millaisia työelämätaitoja tietosuojavastaava työssään tarvitsee ja miten tehtävä tulisi organisoida kuntaorganisaatiossa, jotta tietosuojavastaava pystyy hoitamaan työtehtävänsä vaatimusten mukaisesti? Näihin kysymyksiin tutkielmassa pyritään vastaamaan. Tutkielman aineisto kerättiin haastattelemalla yhdeksän kunnan ja kaupungin tietosuojavastaavia. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluilla ja niistä kerättyä aineistoa analysoitiin etsimällä toistuvia virkkeitä ja teemoja. Tutkielman lopputuloksena esitellään tietosuojavastaavan tarvitsemia työelämätaitoja sekä esitetään näkökulmia, joita tulisi huomioida, kun tehtävää organisoidaan kuntaorganisaatioon. Tutkielmassa havaittiin, että tietosuojavastaavalla tulee olla muun muassa hyvät sosiaaliset- ja viestintätaidot sekä tuntea organisaatio hyvin. Tutkielmassa havaittiin myös, että tietosuojavastaavan aseman tulisi olla erityisasiantuntijan roolissa mahdollisimman korkealla kunnan tai kaupungin hierarkiassa. Tietosuojavastaavalla voi olla muitakin tehtäviä, mutta hänen työnsä resursointi tulee varmistaa ja sitä tulee seurata. Muiden tehtävien hoitaminen ei tule asettaa tietosuojavastaavaa etu-ristiriitatilanteeseen eikä vaarantaa hänen riippumattomuuttansa. Tietosuojavastaavan resursoinnilla ja tehtävien suorittamisen välillä havaittiin myös riippuvuuksia, joten tehtävien hoitamiseen tulee varata riittävästi aikaa.