Conceptualizing data transfer from manufacturing machinery in Finnish workshop company - Kiuttu, Samuli (2020)
Tutkielman tarkoituksena on tunnistaa yleiset tiedonsiirtomenetelmät Esineiden Internet (engl. Internet of Things, IoT) kontekstissa ja kuinka näitä voidaan hyödyntää tapauksen työpajassa. IoT:n käsite sisältää muutakin kuin vain tiedonsiirtoon liittyviä seikkoja, mutta hyvin keskeistä tälle on, että dataa on saatavissa, jotta IoT konseptia voidaan kehittää eteenpäin. Data on todennäköisesti merkittävin asia IoT:n mahdollistamisessa, joten tämän siirtämisessä tarvitaan tehokkaita menetelmiä. Näitä menetelmiä tutkielmassa tunnistettiin kirjallisuudesta ja näiden mahdollisia sovellutustapauksia käsiteltiin. Lisäksi kirjallisuudesta etsittiin teollisuuteen liittyviä yleisiä datan keräysmenetelmiä ja kuinka dataa käytetään ja esitetään järjestelmissä. Tutkielman empiirisessä osuudessa käsitellään tiedonsiirtokonseptin luontia ja tämän hyödyntämistä tapaustyöpajan koneiston tiedonsiirtämisessä koneista pilvipalveluihin. Tällaisen tiedonsiirron saavuttaminen ei ole yritykselle ennestään kovin tuttua, mutta datan potentiaali on tunnistettu osittain. Tavoitteena on luoda ensimmäinen dataputki tietystä työpajan koneesta niin, että data saadaan näkymään ja tallennettua pilvipalveluun. Tällä testataan kuinka toteuttamiskelpoinen konsepti on ja minkälaisia vaatimuksia tämä asettaa yritykselle. Kustannustehokkuus on tässä tutkielmassa tärkein kriteeri konseptin luomisessa ja testaamisessa. Tuloksien saavuttamisen jälkeen arvioidaan, kuinka hyvin kehitetty ratkaisu tietylle koneelle vastaa asetettua liiketoiminta-arvoa ja kuinka ratkaisua voitaisiin vielä kehittää asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Kuten usein muissakin IoT pyrkimyksissä, koneiston heterogeenisyys on yksi suurimpia haasteita tavoitteille, ja tämän takia ratkaisuja täytyy kehittää useita erilaisille koneille tiedonsiirtomenetelmissä. Yleisen tiedonsiirtokonseptin luomisessa työpajoille tämä tulee ottaa huomioon. Tutkielman lopussa tehdään yhteenveto ja käsitellään mahdollisia jatkotutkimusaiheita.