Verkkotopologioiden muutokset puolustuksellisena elementtinä - Rantamäki, Ville (2020)
Ohjelmisto-ohjatut verkot ovat nykyaikainen, mutta vielä verrattain pienessä roolissa oleva verkkoteknologia. Modernilla taistelukentällä, jatkuvasti mukautuvan ryhmityksen ja näin ollen fyysisesti muuttuvan verkkotopologian pääasialliset haasteet on kyetty ratkaisemaan, mutta niihin kohdistuva kyberuhka on jatkuvasti kiihtymässä. Perinteiseen verkkoarkkitehtuuriin on jo vuosien ajan kehitetty jatkuvasti edistyneempiä hyökkäysmenetelmiä ja puolustuksellisissa skenaarioissa toteutettavat toimenpiteet ovat hitaita toteuttaa tai vaativat tarpeettoman paljon resursseja. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan sitä, voisiko ohjelmisto-ohjattu verkkoteknologia tuoda muutoksen nykytilaan sujuvoittamalla äkillisiä konfiguraatiomuutoksia verkkoliikenteen rajoittamiseksi ja verkossa sijaitsevien laitteiden turvaamiseksi.