Ilmastonmuutos ja lasten oikeudet : diskurssianalyyttinen tutkimus eduskunnan ilmastonmuutospuheenvuoroista - Toivonen, Katri (2020)
Tutkimuksen tehtävänä on tarkastella millaisia merkityksiä ilmastonmuutoksesta rakennetaan eduskunnan puheenvuoroissa ja millaisia seurauksia näillä rakennetuilla merkityksillä on lasten oikeuksien toteutumisen näkökulmasta. Tutkimuksen näkökulma on paitsi lasten oikeuksissa, myös tulevaisuusetiikan periaatteissa. Tutkimus on toteutettu käyttäen diskurssianalyysia ja siinä on käytetty aineistona eduskunnan täysistuntojen puheenvuoroja vuodelta 2019. Tutkielman tulokset osoittavat, että ilmastonmuutoskeskustelussa käydään edelleen keskinäistä kamppailua ilmastonmuutostoimia vaativien ja niitä toppuuttelevien välillä. Lasten oikeuksien näkökulmasta tulevaisuuden suuntaa näyttää se, kumpi diskurssi tulee voimistumaan ja saamaan enemmän valtaa politiikan toteuttamisessa. Tutkimuksessani olen tuottanut kaksi erilaista puhetapaa, joilla puhuja asemoituu joko ilmastonmuutoksen pysäyttäjäksi tai ns. realistiksi, joka kokee pysäyttämisen mahdottomaksi tai kannattamattomaksi. Näiden positioiden sisällä puhuja rakentaa ilmastonmuutokselle merkityksiä neljän erilaisen diskurssin avulla. Nämä diskurssit ovat humanistinen-, oikeudenmukaisuutta suomalaisille -, edelläkävijyys- ja talouden tuho- diskurssi. Ilmaston muuttuminen on jo ja tulee edelleen vaikuttamaan elinehtoihin ja sitä kautta myös erilaisten oikeuksien toteutumiseen. Lasten oikeuksien turvaaminen tulevaisuudessa edellyttää toimia. Oikeuksien globaalia luonnetta ei juurikaan ole meidän päiviimme vielä ymmärretty, tutkimukseni perusteella on kuitenkin mahdollista, mikäli ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen tähtäävät tahot saavat enemmän valtaa politiikassa, voisi näkökulma lasten oikeuksiinkin muuttua globaalimmaksi.