Bayesian Kelly criterion as an allocation strategy in Finnish stock markets - Heikkinen, Risto (2020)
Kellyn kriteeriksi kutsutaan sijoitusstrategiaa, jossa tavoitteena on varallisuuden kasvuvauhdin maksimointi pitkällä ajanjaksolla. Sen alkuperäisen version soveltamiseen liittyy heikkouksia kuten suuri varallisuuden vaihtelu lyhyellä ajanjaksolla ja epävarmuus tulevaisuuden tuottojen arvioimisessa. Näitä puutteita on aiemmin paikattu jakamalla riskisijoitusten suuruutta kiinteällä vakiolla, mutta tämän vakion suuruuden valintaan ei ole selvää konsensusta aiemmissa tutkimuksissa. Tässä työssä yhdistetään monta aiemmin ehdotettua laajennusta Kellyn kriteerille. Näitä ovat mm. tulevaisuuden tuottojen epävarmuuden arvioiminen Bayes-mallilla ja paksuhäntäisellä t-jakaumalla sekä lyhyen tähtäimen riskien hallinnointi sijoittajan mieltymyksiin sopivalla turvarajoittella. Lopputuloksena on algoritmi, jonka avulla määritellään sijoittajalle sopiva allokaatio osakemarkkinaindeksin ja riskittömän koron välillä. Lisäksi menetelmästä kehitetään versio, jossa edellisten lisäksi sijoittaja voi allokoida varojaan yksittäiseen osakkeseen, missä näkee erityistä potentiaalia. Työssä potentiaalia mitataan analyytikkojen tavoitehintojen ja tavoitehintojen tuoman historiallisen lisäarvon avulla. Työssä kehitettyä Bayes-Kelly menetelmää sovelletaan Suomen osakemarkkinoille ja tutkitaan sen toimivuutta vuosien 2010 - 2019 aikana. Vuosittain uudelleen markkinaindeksiin allokoidun varallisuuden kehitystä vertaillaan perinteisen portfolioteoriaan pohjautuviin allokointipäätöksiin sekä yksinkertaiseen strategiaan, jossa osakepaino on aina 50%. Mielenkiinnon kohteena on myös Suomen valtion sijoitusyhtiö Solidiumin performanssi kyseisenä ajankohtana ja sen saavuttama tuotto on viimeinen vertailukohta. Lopuksi tutkitaan vielä kuinka paljon lisäarvoa olisi tuottanut yksittäisen osakkeen lisääminen allokaatioon analyytikkojen tavoitehintojen perusteella. Lopputuloksena saatiin, että Bayes-Kelly strategiat tuottivat riskikorjattuna paremmin kuin kaikki vertailumenetelmät Sharpen luvun perusteella. Solidiumin pääoman kehitys vastasi lähes tulkoon Bayes-Kelly strategiaa, jossa sijoittajan hyväksyttävä vuosittainen tappio on 20% varallisuuden arvosta. Suuremman tuottojen vaihtelun takia Solidium kuitenkin hävisi Sharpe-lukujen vertailussa. Eniten potentiaalia omaavan osakkeen lisääminen portfolioon tavoitehintojen perusteella ei vaikuttanut juurikaan loppuvarallisuuseen. Osakkeen lisääminen vähensi tuottojen vaihtelua ja siten paransi hieman Sharpen lukua.