Aryyliamidien ja vastaavien yhdisteiden bioaktiiviset ominaisuudet - Mattila, Milla (2020)
Amidit ovat yleisiä ja tärkeitä yhdisteitä biologisissa systeemeissä. Erityisesti aryyli- ja heteroaryyliamideilla on havaittu monenlaisia bioaktiivisia ominaisuuksia, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi kipulääkkeenä, kasvitieteessä ja syöpähoidoissa. Ne ovatkin tärkeitä synteettisiä ja luonnossa esiintyviä lääkeaineita, ja siksi kiinnostavia lääketieteellisessä ja orgaanisessa synteesitutkimuksessa. Aryyliamideilla on useita syöpää torjuvia ominaisuuksia, joista merkittävin on erilaisten proteiinien ja entsyymien inhibointi. Useat aryyliamidit toimivat tyrosiinikinaasi tai topoisomeraasi-inhibiittoreina, mutta myös muiden reseptoreihin ja biokemiallisiin mekanismeihin vaikuttavia yhdisteitä on löydetty. Eräs aryyliamidien etu on niiden selektiivisyys, usealla yhdisteillä havaittiin hyvin tarkasti kohdistettuja vaikutuksia haluttuun solukkoon, mikä vähentää niiden haittavaikutuksia lääkeaineina. Biologisessa ympäristössä vaikuttavilta yhdisteiltä vaaditaan tarkkaa rakennetta. Lääkeaine-amideille tyypillisiä ominaisuuksia ovat heterosykliset rengasrakenteet ja pysyvä kolmiulotteinen rakenne. Yleisiä heteroatomeja yhdisteissä ovat typen ja hapen lisäksi rikki, fluori ja kloori. Erityisesti entsyymeihin tai niiden reseptoreihin sitoutuville lääkeaineille on tärkeää, että ne pystyvät sitoutumaan juuri oikeaan tietynlaiseen sitoutumiskohtaan halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi.