"Hetki, tässä ja nyt" : isovanhempien ajatuksia isovanhemmuudesta sekä lapsiperheen arkeen osallistumisesta - Keppo, Niina (2020)
Suomessa isovanhemmuus ja sen merkitys on muuttunut viime vuosikymmeninä. Isovanhemmat ovat nykypäivänä aktiivisemmin mukana lastenlastensa elämässä. Kuitenkin nykyajan isovanhemmuus ja isovanhemman osallistuminen lapsiperheen arkeen, muun muassa terveyden ja hyvinvoinnin edistäjinä, taloudellisena tukijana tai lastenhoidossa on jäänyt huomiomatta monilla tutkimusalueilla. Tämän varhaiskasvatustieteen artikkelimuotoisen pro gradu- tutkielman tarkoituksena oli selvittää isovanhempien ajatuksia isovanhemmuudesta sekä heidän osallistumistansa lapsiperheen arkeen. Tutkimusaineisto kerättiin sosiaalisessa mediassa julkaistulla kirjoituskutsulla elokuun 2020 aikana. Aineiston keräämisessä hyödynnettiin Webropol 3.0-kyselyohjelmaa. Aineisto koostui 12 suomalaisen isovanhemman henkilökohtaisista kirjoitelmista. Heistä 10 kertoi olevansa isoäiti, yksi isoisä. Lisäksi yksi kirjoittajista ei maininnut omaa sukupuoltaan. Tutkimusaineisto analysoitiin teoriasidonnaista sisällönanalyysiä hyödyntäen. Tutkimuksen tuloksien mukaan isovanhemmat kokivat isovanhemmuutensa myönteisenä kokemuksena, joka havaittiin tunteena, merkityksellisyyden tarjoajana sekä roolina. Tuloksien mukaan isovanhemmat osallistuivat lapsiperheen arkeen joko tarvittaessa tai heillä ei ollut mahdollisuutta osallistua lapsiperheen arkeen muun muassa etäisyyden, terveydentilan tai työssä käynnin vuoksi. Jatkotutkimuksissa isovanhempia voisi tarkastella laajemmalla otoskoolla sekä sukupuolittain, jolloin saataisiin monipuolisempi kuvaus siitä, kuinka isovanhemmat kokevat oman osallisuutensa arjessa ja mitkä asiat siihen vaikuttavat.