Soten ”neljäs tuotantokausi” : dialogi ja luottamus politiikan ja virkamiestoiminnan rajapinnalla - Niskanen, Olli-Pekka (2020)
Juha Sipilän hallituksen (2015–2019) keskeinen poliittinen tavoite oli toteuttaa kattava sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus. Maisteritutkielmassani tutkitaan sitä, kuinka maakuntiin palkatut sote-muutosjohtajat, joiden tehtävänä oli valmistella ja toimeenpanna uudistusta, kokivat vuorovaikutuksen poliittisen toiminnan ja virkamiestoiminnan rajapinnalla. Rajapinnalla käytyä vuorovaikutusta tarkastellaan eri demokratiamallien, dialogin, luottamuksen ja vallan elementtien kautta. Empiirinen aineisto muodostuu 17 sote-muutosjohtajan haastattelusta. Tutkimus on ns. monimenetelmätutkimus, joka toteutettiin keräämällä ja analysoimalla samanaikaisesti kvalitatiivista ja kvantitatiivista aineistoa. Tutkimustulosten mukaan yli puolet muutosjohtajista koki, ettei heidän asiantuntemustaan varsinkaan valtakunnan poliitikkojen toimesta hyödynnetty riittävästi. Vuorovaikutukseen näytti liittyvän ns. dialogifasadi, eli ristiriitoja koskevat teemat siirrettiin keskustelupiirin ulkopuolelle ja vahva poliittinen ohjaus korvasi dialogin. Ohjauksen taustalla vaikutti keskustan ja kokoomuksen tekemä kompromissi laajasta valinnanvapaudesta ja maakuntauudistuksesta, josta haluttiin viimeiseen asti pitää kiinni. Tutkimustuloksista käy myös ilmi, että tutkimushetkellä suuri osa muutosjohtajista ei lainkaan toivonut uudistuksen läpimenoa hallituksen esittämässä muodossa. Lisäksi vain yksi muutosjohtaja haastatelluista kuvasi luottamustaan poliittista päätöksentekoprosessia kohtaan vahvaksi. Dialogifasadi ja luottamusvaje olivat keskeisesti vaikuttamassa siihen, että sote- muutosjohtajien todellinen sitoutuminen uudistusprosessiin jäi puutteelliseksi.