Media osana lasten leikkejä vanhempien näkökulmasta tarkasteltuna - Paija, Tiina (2018)
Tässä proseminaarityössä olen tutkinut median näkymistä lasten leikeissä vanhempien näkökulmasta. Tarkoituksena on ollut saada selville, mitä asioita lapset tuovat tänä päivänä leikeissään esille ja kuinka media ja erilaiset laitteet ja pelit ovat saattaneet vaikuttaa lasten leikkeihin. Tutkimusmenetelmänä olen käyttänyt kysymyksiä teemahaastattelun muodossa, jotka ovat kohdistuneet vanhemmille. Tänä päivänä lasten leikeissä näkyy muuttunut maailma. Mediasta on tullut suuri osa ihmisten elämää ja jo pienetkin lapsen käyttävät kaikenlaisia älylaitteita. Media vääristää nykyään paljon lastenkin ajatusmaailmaa. Mutta media voi luoda myös uusia ulottuvuuksia leikkiin ja oppimiseen. Se mitä televisiossa ja internetissä nähdään, näkyy myös tänä päivänä lasten leikeissä ja puheissa. (Karimäki, 2008, 41) Aihe on mielestäni hyvin ajankohtainen, sillä myös varhaiskasvatussuunnitelmassa käsitellään mediaa ja muutenkin median käyttö on hyvin paljon yleistynyt sitten viimevuosien. Omaa lapsuutta ajatellen, lelut olivat tavallisia nukkeja ja nukkekoti oli isoisän tekemä. Lastenohjelmia katsottiin televisiosta, mutta mitään tietokoneita ja muita laitteita ei ollut varhaislapsuudessa. Ja vaatteet ostettiin sen mukaan mitä tarvitaan. Aika muuttuu, lapsuus muuttuu.