Kirjojen toimijuudet ja leikki maailmojen välisellä rajalla Lemony Snicketin lastenkirjasarjassa A Series of Unfortunate Events - Parkkola, Isla (2020)
Tämän pro gradu -tutkielman fokuksessa ovat kirjojen ja kerronnan toimijuudet sekä lukijan, kirjan ja fiktiivisen maailman väliset suhteet Lemony Snicketin lastenkirjasarjassa A Series of Unfortunate Events. Aihetta käsitellään kolmesta näkökulmasta: Ensinnäkin työssä tarkastellaan sarjan kertojahahmon ja yleisö-agentin toimintaa kirjojen narratiivissa sekä sitä, millaiseen vuorovaikutukseen kirjasarja kutsuu lukijaansa. Toiseksi siinä pureudutaan tapoihin, joilla kirjat ja kirjallisuus tuovat toimijuuttaan näkyville sarjan kirjoissa osallistumalla niissä kuvattuihin tapahtumiin ja jättämällä jälkensä henkilöhahmojen toimintaan. Kolmanneksi siinä selvitetään, millä tavoin fyysinen kirjaesine, adaptaatiot ja promotionaaliset tekstit osallistuvat sarjan maailman rakentamiseen ja hämärtävät rajaa fiktiivisen ja aktuaalisen maailman välillä.