Subjective norm in password selection - Aunola, Miika (2020)
Salasanoja käytetään yleisesti pääasiallisena todentamismenetelmänä ja siksi ne ovat näyttelevt suurta roolia käyttäjän tietoturvassa. Epäturvalliset salasanat voivat monin tavoin vaarantaa käyttäjän tietoturvan. Tässä tutkielmassa pyritään selvittämään miten subjektiiviset normit vaikuttavat käyttäjän salasanavalintaan. Subjektiivinen normi on osatekijä useissa käyttäytymistieteiden teorioissa ja sillä tarkoitetaan sosiaalisen ympäristön luomia odotuksia, joita yksilö kokee sekä tämän motivaatiota toimia näiden odotusen mukaisesti (Fishbein & Ajzen, 1975). Subjektiivisen normin merkitystä kyseenalaistettu (Ahtola 1976) ja sitä koskeva tutkimus on tuottanut vaihtelevia tuloksia (Sommestad et al. 2014). Tässä tutkielmassa tarkasteltiin subjektiivisten normien merkitystä salasanan valintaan kirjallisuuskatsauksella sekä tätä seuranneella käsitteellis-analyyttisellä tutkimuksmenetelmällä. Käsitteellis-analyyttisessä osiossa kirjallisuuskatsauksen löydöksiä analysoitiin kolmen erillisen skenaarion kautta. Tutkimuksessa ilmeni että subjektiivisten normien merkittävyys salasanan valintaa selittävänä osatekijänä on kyseenalainen. Aikaisempi tutkimusnäyttö sen merkityksestä on vaihtelevaa ja osittain ristiriitaista. Subjektiivisten normien merkitys näyttää riippuvan vahvasti myös asiayhteydestä sekä tilanteesta. Näistä seikoista johtuen tutkielman johtopäätöksissä todetaan että subjektiivinen normi voi joissain olosuhteissa vaikuttaa salasanan valintaan, mutta se ei useimmiten ole luotettavin tai merkittävin osatekijä.