Phishing attacks and mitigation tactics - Särökaari, Niklas (2020)
Sosiaalinen hakkerointi, esimerkiksi kalastelu sekä erityisesti kohdennetut kalasteluhyökkäykset ovat edelleen yksi uhkatoimijoiden käytetyimmistä hyökkäystekniikoista. Kohdennetuilla kalasteluhyökkäyksillä hyökkääjä pyrkii saavuttamaan ensimmäisen jalansijan hyökättävän kohteen tietoverkkoon esimerkiksi saastuneen työntekijän työaseman kautta. Tätä pääsyä hyökkääjä käyttää liikkuakseen tietoverkoissa muun muassa saavuttaakseen kampanjansa tavoitteet, joka voi olla valtuuttamattoman pääsyn saaminen arkaluontoiseen tietoon. Offensiivisten työkalujen sekä taktiikoiden, tekniikoiden ja menetelmien kuten haavoittuvuuksien ja niiden väärinkäyttämiseen tarkoitetun ohjelmakoodin julkaiseminen on myös raportoidusti edesauttanut uhkatoimijoita murtautumaan tietoverkkoihin. Nykyään uhkatoimijoille on tyypillisempää väärinkäyttää olemassa olevaa toiminnallisuutta tai avoimesti julkaistuja offensiivisia työkaluja ja haavoittuvuuksia sen sijaan, että uhkatoimijat käyttäisivät rajoitettuja resurssejaan ennestään tuntemattomien haavoittuvuuksien etsintään. Lähdemateriaali on pääasiallisesti kerätty toissijaista lähteistä, kuten akateemisista tutkimuspapereista, ammatillisesta lähdekirjallisuudesta sekä uhkatietoraporteista. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli systemaattisesti perehtyä kerättyyn lähdemateriaalin sekä saavuttaa ymmärrys miten nykyaikaiset uhkatoimijat toimivat toteuttaessaan kohdennettuja tietomurtoja, jossa pääasiallinen hyökkäystapa on kalastelukampanja. Tässä pro gradu -tutkielmassa analysoidaan yleisimpiä tekniikoita liittyen siihen, kuinka uhkatoimijat rakentavat ja toteuttavat kalastelukampanjoita. Tämän lisäksi analysoidaan muutamia tunnettuja tekniikoita, joiden avulla on mahdollista ohittaa olemassa olevia tietoturvakontrolleja. Lopuksi otetaan huomioon se, kuinka organisaatiot voisivat puolustautua tyypillisimpiä hyökkäystekniikoita, esimerkiksi impersonointia vastaan. Tämän pro gradu -tutkielman perusteella on havaittavissa, että uhkatoimijat luottavat pääasiassa Microsoft Office -dokumenttien väärinkäyttöön osana hyökkäyksiään. Organisaatot voivat hyödyntää tämän pro gradu -tutkielman tuloksia rakentaakseen ymmärrystä moderneista hyökkäystekniikoista ja uhkista, joita he kohtaavat.