Liiketoimintatiedon hallintajärjestelmä ja sen hyödyt riskienhallinnassa - Valtonen, Jerry (2020)
Organisaatioiden käytettävissä olevaan datan hyödyntämiseen liitetään usein liiketoimintatiedon käsite. Tämä tutkielma tarkastelee liiketoimintatietoa, liiketoimintatiedon hallintajärjestelmän rakennetta sekä massadatan soveltuvuutta perinteiseen liiketoimintatiedon hallintajärjestelmään. Massadatalla tarkoitetaan suuria datamääriä. Tutkielmaan on liitetty riskin ja organisaatioiden riskienhallinnan toiminnon käsitteet, jotta käsiteltäville teemoille pystytään tarjoamaan liiketoimintaan liittyvä konteksti ja käyttötapausesimerkkejä. Liiketoimintatiedon hyödyntämistä on tutkittu 1950-luvun loppupuolelta lähtien, joskin se on noussut erityiseksi trendiksi 2010-luvulla. Organisaatioiden riskienhallinnan tarkoituksena on tunnistaa, analysoida ja suhtautua riskeiksi luokiteltuihin tapahtumiin. Massadatan avulla organisaatioiden riskienhallintatoiminnot pystyvät esimerkiksi rakentamaan virtuaalisia tuotantolaitoksia ja simuloimaan ulkoisten riskien vaikuttavuutta liiketoimintaan. Massadatan varastointi ja hyödyntäminen vaativat kuitenkin erilaisia ratkaisuja perinteiseltä liiketoimintatiedon hallintajärjestelmältä. Perinteisen liiketoimintatiedon hallintajärjestelmän ytimessä toimii tietovarasto, joka ei kuitenkaan välttämättä sovi rakenteettoman datan varastointiin. Rakenteettoman datan varastoimiseen on kehitetty esimerkiksi tietoallasteknologia, joka mahdollistaa raken-teettoman datan varastoimisen ja hyödyntämisen. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja tutkielman tarkoituksena on vastata tutkimuskysy-mykseen ”Mitä liiketoimintatiedon käsitteellä tarkoitetaan, miten toimiva liiketoimintatiedon hallintajärjestelmä rakennetaan ja miten organisaatioiden riskienhallinta voi hyötyä liiketoimintatiedon hallintajärjestelmästä?”. Liiketoimintatiedon hyödyntämiseen omistettua järjestelmää on ehdotettu jo 1950-luvun loppupuolel-la. Liiketoimintatiedon hallintajärjestelmiin liittyvä tutkimus on lisääntynyt erityisesti 2010-luvulla. Massadata luo uusia mahdollisuuksia riskienhallinnan prosesseille – erityisesti operatiivisten riskien hallintaan. Massadata luo haasteita perinteiselle liiketoimintatiedon hallintajärjestelmän arkkitehtuurille. Ongelmia voidaan ratkaista esimerkiksi tutkielmassa esitetyllä tietoallasteknologialla.