Tekoälyn haavoittuvuudet kybertoimintaympäristön näkökulmasta - Kilpiäinen, Juha (2020)
Nyky-yhteiskuntaamme on tullut olennainen lisä, tekoäly. Se koskettaa useita yhteisömme eri osia ja on tullut tukemaan erityisesti modernia palveluyhteiskuntaamme. Päivittäin modernin palveluyhteiskuntamme useat eri palvelut hyödyntävät tekoälyjärjestelmiä. Näitä ovat muun muassa tietoliikenne- pankki-, terveys- ja kaupanala sekä sähköinen viestintä. Sähköisessä viestinnässä erityisesti puhelin, televisio, radio, sosiaalinen media ja internet hyödyntävät tekoälyä. Esillä olevien positiivisten hyötyjen lisäksi tekoälykontekstissa on alkanut näkyä myös negatiivisia vaikutuksia. Tekoäly kuten mikään muukaan ICT-järjestelmä ei ole vastustuskykyinen toimijoille, jotka haluavat hyödyntää sen haavoittuvuuksia omien tavoitteiden saavuttamiseksi. Tekoälyn kyberturvallisuusympäristössä toimijan on ymmärrettävä, että tekoälyllä on haavoittuvuuksia, joita voidaan käyttää sitä vastaan. Tämä tekoälyn kielteinen hyödyntäminen koskettaa niin julkispalveluita, suuryrityksiä kuin yksilöitä. Tässä pro gradussa tutkitaan tekoälyn haavoittuvuuksia. Tutkimus on rajattu koskemaan tekoälyn haavoittuvuuksia, jotka esiintyvät sen kybertoimintaympäristössä. Tutkimuksen kohdetta on syvennetty tarkastelemalla kybertoimintaympäristössä esiintyviä hyökkäyksiä tekoälyä vastaan. Tutkimus on suuntautunut laadullisesti. Koska tutkimuskysymykseen liittyvästä ilmiöstä on vain vähän teoriaa ja tutkimuskirjallisuutta, aineistonkeruumenetelmänä käytettiin erilaisiin dokumentteihin, raportteihin ja julkaistuun kirjallisuuteen perustuvaa tietoa. Johtopäätöksenä tekoälystä löytyy haavoittuvuuksia oppimiseen, opettamiseen, koulutusmateriaaliin, algoritmeihin, tunnistustekniikoihin ja ymmärrykseen liittyen. Haavoittuvuuksia on myös koodi-, ohjelmisto- ja laitetasolla sekä tietoverkoissa. Lisäksi yhä monimutkaisemmaksi muuttuvat teko-älyjärjestelmäkokonaisuudet korostavat näistä koostuvien ratkaisujen haavoittuvuutta. Tutkimuksessa esille tuodut tekoälyn haavoittuvuudet ovat vain haasteita, jotka ymmärrämme tekoälystä tänään. Teknologioiden kehittyessä ja uusien käyttötarkoitusten ilmaantuessa ei ole vaikea kuvitella tulevia uusia haavoittuvuuksia. Ne voivat jalostua esiin näistä aiheista tai ilmaantua muualta.