Onko toimitusjohtajan palkkauksella yhteyttä yhtiön menestymiseen? - Parantainen, Juho (2020)
Toimitusjohtajien palkkaus kiinnostaa suurta yleisöä, sillä keskimäärin toimitusjohtajien palkat ovat suuremmat kuin työntekijöillä keskimäärin. Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia, onko toimitusjohtajien palkkauksen muutoksilla yhteyttä yhtiön menestymisen kanssa. Oletuksena on, että toimitusjohtajan palkkauksella on yhteys yhtiön menestymiseen. Aineistona on käytetty 770 tilikauden havaintoja yhteensä 77 eri Helsingin pörssin päälistalla listattujen yhtiöiden osalta vuosina 2010-2019. Toimitusjohtajan palkkauksen ja yhtiön menestymisen välistä yhteyttä testataan askeltavalla lineaarisella regressioanalyysilla. Regressioanalyysin perusteella arvioituna tutkimuksen selitettävillä muuttujilla eli toimitusjohtajan kokonaispalkkauksen muutoksella ja toimitusjohtajan tulospalkkioiden suhteellisen osuuden muutoksella havaittiin korrelaatiota yhtiön menestymiseen. Toimitusjohtajan palkkauksen muutoksen havaittiin olevan yhteydessä yhtiön markkina-arvon muutoksen kanssa ja osassa malleista myös yhtiön liikevaihdon muutoksen kanssa. Tutkimustulokset mukailevat aikaisempien tutkimuksien tuloksia, joiden mukaan toimitusjohtajan palkkauksen ja yhtiön menestymisen välillä on yhteys. Tutkimustuloksissa korostuivat toimitusjohtajan palkkauksen ja yhtiön osakemarkkinamenestymisen välinen yhteys. Muilla kirjanpidollisilla mittareilla kuin liikevaihdon muutoksella ei havaittu olevan yhteyttä toimitusjohtajan palkkauksen muutokseen. Mallien selitysasteet eivät olleet erityisen korkeita, sillä selitysasteeltaan parhaimman mallin selitysaste oli 13 prosenttia. Yhtiön menestyminen ei ole siis ainoa toimitusjohtajan palkkausta selittävä asia. Jatkotutkimusaiheissa korostuukin mahdollisten lisämuuttujien määrittäminen malliin.