Strategisten ympäristötavoitteiden integrointi toimitusketjun vuosisuunnitteluun - Frisk, Taru (2020)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan strategisia kestävän kehityksen tavoitteita ja ympäristön roolia case-organisaation vuosisuunnittelun prosessissa organisaation toimitusketjun osalta. Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella, miten case-organisaation tavoitteet kestävän kehityksen ja ympäristön suhteen huomioidaan vuosisuunnitelmassa toimitusketjun osalta ja tukeeko nykyinen käytössä oleva budjetointiprosessi organisaation strategisia tavoitteita kestävän kehityksen ja ympäristön kannalta. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena, jossa keskitytään suoran toimitusketjun tarkasteluun. Tutkimusaineisto pohjautuu kuuteen teemahaastatteluun ja aineisto on kerätty kesän ja syksyn aikana vuonna 2020. Haastateltavat työskentelevät case-organisaation budjetoinnin parissa toimitusketjun osalta erilaisissa budjetin vastuualueiden tehtävissä. Aineiston analyysi on toteutettu haastatteluaineistosta esiin nousseiden havaintojen teemoittelulla. Kaikki vastaajat tiedostivat strategian roolin tärkeyden budjetoinnin osana sekä kestävän kehityksen tavoitteiden merkityksen, joka heijastuu vuosisuunnitelmasta myös toimintaan. Case-organisaation strategiset kestävän kehityksen tavoitteet kulminoituvat vuosisuunnitelman tasolta myös strategisiin linjauksiin, mutta itse budjetoinnin prosessissa kestävän kehityksen tavoitteet ja ympäristöä koskevat tekijät jäivät vähemmälle huomiolle. Budjetin seurannassa käytetyt mittarit kuitenkin myötäilevät myös kestävän kehityksen tavoitteita. Keskeisimmäksi tulevaisuuden kehityssuunnaksi paljastuu perinteisestä budjetoinnista mahdollinen siirtyminen kohti rullaavaa budjetointia, joka mahdollistaa ajankohtaisemman seurannan ja myös strategisten kestävän kehityksen tavoitteiden integroimisen paremmin budjetoinnin prosessiin tulevaisuudessa.