Hajautetun ketterän ohjelmistokehityksen kriittiset menestystekijät ja haasteet - Björkman, Emmi (2020)
Monet yritykset lähtivät 2000-luvun alussa hyödyntämään ketterää ohjelmistokehitystä, mikä on seurausta nopeasti muuttuvasta tekniikasta ja liiketoimintaympäristöstä. Ketterät menetelmät keskittyvät epämuodollisiin prosesseihin ja suoraan viestintään koordinoinnin helpottamiseksi. Vaikka ketterä ohjelmistokehitys on tuonut mukanaan monia hyötyjä, niin se on koitunut erityisen haasteelliseksi maantieteellisesti laajasti hajautetuille tiimeille. Hajautettuun työhön liittyy paljon tietojärjestelmien ulkoistamista, mikä on myöhemmin vaikuttanut myös ohjelmistokehitysprojektien ketteryyteen. Ulkoistamisen merkitys on kasvanut, koska se on mahdollistanut kustannussäästöjä ja pääsyn suurempiin työvoimavaroihin. Ketteryyden ja hajautetun ohjelmistokehityksen yhdistäminen koetaan haasteena paitsi maantieteellisestä myös kulttuurillisesta ja ajallisesta etäisyydestä johtuen. Tämän pro gradu -tutkielman tutkimuskysymys oli ”Mitkä ovat hajautetun ketterän ohjelmistokehityksen kriittiset menestystekijät ja miten ne suhteutuvat koettuihin haasteisiin?” Tutkimuksessa keskityttiin kohdeorganisaatioon, joka toimii monikansallisten ohjelmistokehitysprojektien parissa. Tutkielma koostui kirjallisuuskatsauksesta ja empiirisestä tutkimuksesta. Empiirinen aineisto kerättiin laadullisten teemahaastatteluiden ja kyselyn avulla. Aiempi hajautetun ketterän ohjelmistokehityksen kirjallisuus keskittyi paljolti haasteiden tunnistamiseen. Tässä tutkimuksessa tunnistettiin haasteita, jotka ovat linjassa aiempien tutkimustuloksien kanssa. Haasteita olivat muun muassa kasvotusten työskentelyyn liittyvien hyötyjen menetys, tekniset haasteet, kulttuurierot ja kielihaasteet. Tutkimuksessa selvitettiin myös kriittisiä menestystekijöitä, jotka ovat sellaisia, joihin hajautetun kehitystiimin tulisi keskittyä ja sisällyttää toimintaansa, jotta projekti onnistuisi. Kriittisiä menestystekijöitä olivat kommunikointi, tiimin sisäinen yhteistyö, yhteinen ymmärrys ja suunta tavoitteista, henkilökohtaiset ominaisuudet, asiakasyhteistyö, tiimin kyvykkyys, tiimin toimintaympäristö, seuranta, koulutus ja oppiminen sekä päätöksenteon nopeus. Merkittävä tutkimuslöydös oli kuitenkin se, että moni tunnistettu kriittinen menestystekijä koettiin myös haasteena kohdeorganisaatiossa. Tämä tutkimus toi oman näkemyksensä kriittisistä menestystekijöistä ja haastoi myös kohdeorganisaatiota pohtimaan omia resurssejaan. Ketteryyden varmistaminen hajautetussa ohjelmistokehityksessä lähtee liikkeelle asianmukaisten resurssien valitsemisesta ja järjestämisestä projektiin.