Naisten kansainvälisen huipputason beach volleyn teknis-taktinen lajianalyysi - Huhtala, Linda (2020)
Naisten beach volleyta on tutkittu suhteellisen vähän verrattuna miesten peleihin. Peli kehittyy nopeasti, jonka vuoksi pelianalyyseja on perusteltua tehdä tasaisin väliajoin pelin kehityksessä mukana pysymiseksi. Tämän työn tarkoituksena oli selvittää naisten kansainvälisen huipputason käyttämiä tekniikoita ja taktiikoita videoanalyysin avulla ja päivittää aiempia analyyseja. Lisäksi pyrittiin selvittämään eroja maailman kärkijoukkueiden ja muiden joukkueiden välillä ja mitkä ovat erän voittamisen kannalta ratkaisevat tekijät. Tutkimuksessa analysoitiin vuoden 2019 maailmankiertueen turnausten eriä yhteensä 48 kappaletta. Erät analysoitiin videoiden pohjalta Data Volley-ohjelmalla. Tutkimuksessa tehtiin vertailua eri ranking-ryhmien välillä (sijat 1-7, 17-24 ja 33-40) ja voittajien ja häviäjien välillä. Viime vuosien aikana selkeimmät muutokset naisten kansaivälisen huipputason beach volleyssa ovat tapahtuneet hyppysyöttöjen yleistymisessä, sormipassin määrän lisääntymisessä ja hyökkäyspaikkojen siirtymisessä verkon keskeltä laajemmin kohti laitoja. Ranking-ryhmien välisessä vertailussa havaittiin, että rankingin kärkipäässä olevat joukkueet olivat kaikilla pelin osa-alueilla vahvoja. Voittaja-häviäjä-vertailussa voittajat olivat häviäjiä tehokkaampia pelin jokaisella osa-alueella. Selkeimmät erot voittajien ja häviäjien ja eri ranking-ryhmien välille tulivat hyökkäysten tehoprosenteissa.