Kyberrikostutkintaan vaikuttavat tietojärjestelmien ominaisuudet - Viitanen, Niklas (2020)
Tässä kirjallisuuskatsauksessa käsitellään kyberrikollisuutta ja kyberrikosten tutkimista. Kyberrikollisuus on kasvava uhka yhteiskunnassa ja siksi kyberrikollisuuden ja kyberrikostutkinnan tarkastelu onkin tärkeää. Kyberavaruudessa on paljon erilaisia tapoja tehdä suorasti tai epäsuorasti rikoksia. Erilaiset haittaohjelmat ovat yksi yleisimmistä arjessa kohdattavista kyberuhista, mutta kyberrikoksissa käytetään myös monia muita välineitä ja tapoja, joita esimerkiksi hakkerit hyödyntävät. Yksi kyberrikostutkinnan tehtävistä on selvittää rikoksen tekijä, ja siksi tässä tutkielmassa keskitytään tarkastelemaan, ketkä tekevät kyberrikoksia ja mihin tarkoituksiin. Lisäksi tutkielmassa avataan hakkerien motiiveja. Yksi merkittävistä havainnoista kirjallisuuskatsauksessa on kyberrikollisuuden luokittelu, jossa esitettiin tarkemmat kategoriat kuin yksinkertaisemmassa kaksijakoisessa jaottelussa. Kyberrikollisuus on muodostunut suhteellisen isoksi liiketoiminnaksi, ja sen aiheuttamat vahingot ovat nousseet merkittävästi viime vuosina. Vaikka kyberrikollisuutta esiintyy maailmanlaajuisesti, silti esimerkiksi mantereiden välisiä eroja löytyy, joiden syitä kirjallisuuskatsaus tarkastelee. Kirjallisuuskatsauksessa kyberrikostutkintaa lähestytään enemmän kyberrikostutkinnan suorittamisen näkökulmasta ja pyritään avaamaan kyberrikostutkinnan prosessia. Prosessimalleja on kehitetty ak-tiivisesti vuosituhannen alusta, mutta mikään tarkastelluista malleista ei ole vielä noussut ylitse muiden. Prosessimallien tarkastelussa näkyy selkeästi läpileikkaus erilaisista tarpeista ja aikakausista, joiden pohjalta mallit ovat muodostettu. Tietojärjestelmien suunnittelu- ja toteutusvaiheessa kuuluisi ottaa huomioon kyberrikostutkintaan kuuluvia ominaisuksia, joilla voidaan edesauttaa kyberrikostutkinnan eri vaiheita. Käytännön toteutukset eivät kuiten-kaan ole niin yksinkertaisesti toteutettavissa ja erilaisilla kyberrikostutkintaa hyödyttävillä ratkaisuilla on myös omat haasteensa. Lisäksi kyberrikolliset pystyvät kehittämään vastatoimia kyberrikostutkintaa hyödyttäville ominaisuuksille, mikä aiheuttaa kehittämisen näkökulmasta ongelmia.