Selvitys neurofeedback-menetelmästä - Lepistö, Santeri; Ilkka, Markus (2020)
Aivotoiminnan itsesäätelyyn perustuvaa neurofeedback-menetelmää on tutkittu ja sovellettu niin kognitiivisen tehostamisen kuin kliinisen hoitotyön kentillä ristiriitaisin tuloksin. Kognitiivisten tai kliinisten muutosten saavuttamiseksi neurofeedback-tutkimuksissa on pyritty tyypillisesti muuttamaan tietyn aivoaallon esiintymistä. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin neurofeedback-menetelmää tarkastelemalla alfa-rytmin (8–12 Hz) ja sensorimotorisen rytmin (12–15 Hz) modulaation vaikutuksia sekä intervention yhteyttä tutkittavien tunnetiloihin ja kokemuksiin mentaalisten strategioiden käyttämisestä. Koehenkilöt (n = 13) osallistuivat neurofeedback-tutkimuksessa viiden harjoittelukerran mittaiseen interventioon, jossa he pyrkivät tietokonevälitteisen pelin avulla muuttamaan aivoaaltojen esiintymistä. Tunnetiloja kartoitettiin jokaisena harjoittelukertana PANAS- kyselylomakkeella mitaten tutkittavien positiivisia ja negatiivisia tunnetiloja. Tutkittavien