Kaatumisen pelon yhteys terveyspalvelujen käyttöön sairaalasta kotiutuneilla ikääntyneillä henkilöillä - Räsänen, Mira (2020)
Kaatumisen pelko on moniulotteinen ja useasta tekijästä koostuva ongelma, jonka on todettu rajoittavan päivittäistä elämää ja heikentävän elämänlaatua. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko kaatumisen pelolla yhteyttä terveyspalvelujen käyttöön sairaalasta kotiutuneilla ikääntyneillä henkilöillä. Lisäksi tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitkä muut tekijät selittävät terveyspalvelujen käyttöä kyseisessä joukossa. Tutkimuksessa hyödynnettiin iäkkäiden kuntoutusta selvittäneessä tutkimushankkeessa, (Promotion of Physical Activity and Mobility Among Older People With Musculoskeletal Disorders, eli ProPA) kerättyä aineistoa. Tässä pro gradu –tutkielmassa käsiteltiin kyseistä aineistoa kaatumisen pelkoon ja terveyspalveluihin liittyvien kysymysten osalta alkumittauksessa sekä kolmen ja kuuden kuukauden seurantamittauksissa. Kaatumisen pelkoa mitattiin Falls Efficacy Scale International (FES-I) –kyselyllä. Kognitiivista toimintakykyä mitattiin Mini-Mental State Examination (MMSE) –testillä ja elinpiirin laajuutta selvitettiin Life-Space Assessment (LSA) –kyselyllä. Kaatumisen pelon yhteyttä terveyspalvelujen käyttöön tarkasteltiin binäärisen logistisen regressioanalyysin avulla ja kaatumisen pelon muutosta sairaalasta kotiutumisen jälkeen tarkasteltiin frekvenssitaulukon avulla. Tutkittavien keski-ikä oli 80 vuotta (SD 8.2) ja enemmistö oli naisia (85%). FES-I kyselyn vastaukset jaettiin jakaumaperusteisesti kolmeen ryhmään. Binäärisen logistisen regressioanalyysin avulla tarkasteltuna jokainen kaatumispelkokyselyssä saatu piste kasvatti vakioimattomassa mallissa riskiä kuulua ”Käyttää kotihoidon palveluita”-ryhmään 1.07-kertaiseksi (p<0.001). Kun malli vakioitiin iällä ja LSA- sekä MMSE-testin tuloksella, yhteys kaatumisen pelon ja kotihoidon palvelujen välillä ei ollut enää tilastollisesti merkitsevä, vaan korkeampi ikä (1.17; luottamusväli eli LV 1.06-1.28), heikentynyt MMSE-testin tulos (0.72; LV 0.57-0.92) ja rajoittunut elinpiiri (0.93; LV 0.89-0.97) olivat yhteydessä kotihoidon palvelujen käyttöön. Lisäksi, kaatumisen pelolla ei tämän tutkimuksen mukaan ollut yhteyttä ensiapupalveluiden tai lääkäripalveluiden käyttöön. Kaatumisen pelolla ei tämän tutkimuksen mukaan havaittu olevan yhteyttä kotihoidon palvelujen eikä ensiapupalvelujen käyttöön tai lääkärikäynteihin sairaalasta kotiutuneiden ikääntyneiden joukossa. Kolmen kuukauden seurantamittauksessa havaittiin kaatumisen pelon vähentyneen, mutta myöskään sillä ei ollut yhteyttä kotihoidon palvelujen käyttöön. Kotihoidon palvelujen käytön taustalla olivat sen sijaan korkeampi ikä, heikentynyt kognitiivinen kyky ja pienempi elinpiiri. Tämän tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että iäkkäillä erityisesti kognitiivisen toimintakyvyn ja liikkumiskyvyn heikentyminen ovat yhteydessä kotipalvelujen käyttöön.