Leitmotive und ihre Symbolik in Heinrich Manns Novelle Abdankung - Saastamoinen, Mari (2013)
Tässä kanditutkielmassa tarkastellaan Heinrich Mannin vuonna 1906 kirjoitetun Abdankung -nimisen novellin johtoaiheita ja niiden symboliikkaa. Kappaleessa 2 tuodaan esille novellin kirjoittamisen aikaan vallinneet yhteiskunnalliset olosuhteet ja novellin syntyyn mahdollisesti vaikuttaneet historialliset tapahtumat. Kappaleessa 3 selvennetään kirjallisuuden symboliikan keskeisiä käsitteitä. Neljännen kappaleen aiheena on Heinrich Mannin elämä ja hänen tuotantoonsa vaikuttaneet filosofit sekä kirjailijat. Kappale 5 kuvailee lyhyesti kanditutkielman ensisijaista lähdettä, Abdankung-novellia, sekä tutkielman kirjoittamiseen käytettyä etenemistapaa eli menetelmää. Tutkielma perustuu tekijän omiin tulkintoihin ja menetelmänä on käytetty hermeneuttista analyysia. Kappale 6 antaa yleiskuvan novellissa esiintyvistä johtoaiheista ja niiden symboliikasta, sekä havainnollistaa näitä johtoaiheita tarkemmin ja syventyy niiden symboliikkaan. Viimeisessä kappaleessa 7 tarkastellaan kriittisesti tutkielmaa, sen mahdollisia puutteita ja parannusehdotuksia niihin.