Sisäisen viestinnän vaikutus henkilöstön motivaatioon : tapaustutkimus - Vettanen, Niklas (2020)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on selvittää kuinka sisäinen viestintä vaikuttaa henkilöstön motivaatioon ja miten sisäistä viestintää voidaan parantaa, kun tavoitteena on sitoutuneempi henkilöstö. Sisäisen viestinnän avulla on mahdollista jakaa organisaation tavoitteita ja arvoja, ja saavuttaa siten yhtenäisempi ja tehokkaampi organisaatio. Sisäisen viestinnän kanavien siirtyessä kasvavissa määrin sähköiseen muotoon, on monilla perinteisilläkin aloilla alettu hyödyntämään uusia viestinnän innovaatioita ja menetelmiä. Sisäisen viestinnän tärkeimpänä tehtävänä on siirtää työssä suoriutumisen kannalta merkittävää tietoa, mutta rakentaa samalla organisaatiokulttuuria. Henkilöstön motivaatiolla onkin suora vaikutus organisaation suorituskykyyn, jolloin johdon harteille jää motivaation ohjaaminen merkityksellisiin kohteisiin. Tähän voidaan käyttää apuna strategista lähestymistapaa viestinnän suunnittelussa. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena, joka koostui kirjallisuuskatsauksesta ja empiirisestä osiosta. Empiirinen osio suoritettiin puolistrukturoitujen ryhmähaastatteluiden avulla. Tutkimuksen kohteena oli suomalainen terveys- ja hyvinvointialan konserni, joka työllistää Suomessa noin tuhat henkilöä. Saatujen tulosten pohjalta selvitettiin kohdeorganisaation henkilöstön motivaatiotekijät, arvioitiin sisäisen viestinnän nykytilaa ja kanavia, ja viimeisenä esitettiin tulosten pohjalta kehitysehdotuksia sisäisen viestinnän kehittämiselle. Tuloksissa huomattiin sisäisellä viestinnällä olevan merkitys henkilöstön motivaation ja sitoutuneisuuden kohteisiin. Lisäksi huomattiin osallistumisen mahdollistamisen ja yhtenäisen organisaatiokuvan rakentamisen olevan keskeisessä asemassa henkilöstön motivaation kehittämiselle.