Consumer perceptions of the environmental sustainability of the clothing industry and textile fibres - Husu, Fia (2020)
Vaateteollisuus on suuressa murroksessa sen aiheuttamien ympäristöongelmien takia. Vaateteollisuuden ympäristövaikutuksista ja kestävästä kulutuksesta löytyy tutkimustietoa, mutta kuluttajien näkemys vaateteollisuuden tai tekstiilikuitujen vastuullisuudesta on vähän, jos ollenkaan tutkittu aihealue. Erityisesti tekstiilikuidun merkitys ostopäätöksessä sekä kuluttajien ymmärrys eri tekstiilikuitujen ympäristövaikutuksista on epäselvä. Tässä kvantitatiivisessa tutkimuksessa perehdytään kuluttajien näkemyksiin vaateteollisuuden vastuullisuudesta, keskittyen ympäristövaikutuksiin. Erityisesti tarkastellaan tekstiilikuituja ja niiden ymmärrystä ja merkitystä kuluttajille. Tutkimuksessa on mukana perinteisten tekstiilikuitumateriaalien lisäksi uusia vaihtoehtoisia tekstiilikuituja, kuten puukuitu. Lisäksi taustamuuttujien vaikutusta vastauksiin tutkitaan. Kuluttajien näkemyksiä vaateteollisuuden ja tekstiilikuitujen vastuullisuudesta tutkittiin online-kyselyn avulla toukokuussa 2020. Kyselyyn vastasi 1580 kuluttajaa viidestä eri maasta eri sosiodemografisilla taustamuuttujilla. Tutkimus on tehty yhteistyössä Spinnova Oy:n kanssa. Tulokset osoittavat, että vastaajat liittävät monet ympäristöongelmat vaateteollisuuteen. Lisäksi tekstiilikuidun koetaan vaikuttavan merkittävästi ostopäätökseen vaatteita ostaessa. Eroavaisuuksia eri tekstiilikuitujen ja niiden vastuullisuuden välillä löytyy myös; kasviperäinen jäte nähtiin kestävänä tekstiilimateriaalina ja raakaöljy ei niinkään. Suurin osa tekstiilikuiduista koettiin ’jonkin verran kestävinä’ kokonaisotantaa tarkastellessa. Kuitenkin eroavaisuutta löydettiin eri taustamuuttujia tarkastellessa; puuvilla koettiin kestävämpänä materiaalina ranskalaisten ja amerikkalaisten kuin suomalaisten ja ruotsalaisten keskuudessa. Lisäksi suomalaiset kokivat puukuidun houkuttelevampana kuin muut vastaajat. Taustamuuttujat eivät kuitenkaan nousseet suureen rooliin erilaisia näkemyksiä selittäessä. Lisää tutkimusta aiheesta tarvitaan.