Näslundin pituuskäyrään perustuvia Bayes-malleja puun läpimitan ja pituuden väliselle riippuvuudelle - Kostensalo, Joel (2020)
Tässä tutkielmassa tutkittiin puiden pituusmallintamista Bayes-tilastotieteeseen perustuen. Aineistona käytettiin Parkanossa sijaitsevista mäntykokeista tehtyjä mittauksia. Metsikkö on perustettu vuonna 1929 ja puuston mittaukset on tehty keväällä 1963, syksyllä 1968 ja 1975, keväällä 1987 ja syksyllä 1999, 2006 ja 2011. Pituuden ja läpimitan todettiin olevan puutasolla korreloituneita mittauskertojen välillä. Toisin sanoen keskimääräistä ohuemmat tai paksummat puut olivat todennäköisesti myös tulevaisuudessa keskimääräistä ohuempia tai paksumpia. Niinpä puutason satunnaisvaikutus todettiin tarpeelliseksi mallinnuksessa, kun samasta puusta on käytössä useita mittauksia. Mallinnus perustui Näslundin pituuskäyrään, jonka parametrien tarkastelu ajan funktiona osoitti, että mallin vakioterminä toimivalla parametrilla b0 ei ole selkeää aikariippuvuutta, mutta läpimittaan liittyvän parametrin b1 arvon havaittiin pienenevän metsän varttuessa.