Stretch reflex threshold as a measure of spasticity of plantar flexor muscles before and after tailored strength training intervention in children and adolescents with cerebral palsy - Hosio, Sanna (2020)
CP-vammaisilla lapsilla ja nuorilla on useita oireita. Liikkumisen kannalta yksi haittaavin ja invalidisoivin on spastisuus. Spastisuuden määritelmä on epäselvä ja sen vuoksi mittaamisen ja hoitojen valinnassa ei ole yhtä selvää standardia. Voimaharjoittelu on tehokkain harjoitusmenetelmä voiman ja lihasmassan lisäämiseksi. Nykyään tiedetään myös sen useista tavoista vaikuttaa hermostoon ja sen seurauksena suoritusten paranemiseen. Venytysrefleksin herkkyyden mittaaminen on yleisin tapa mitata spastisuutta kun käytetään Lancen (1980) määritelmää spastisuudesta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko voimaharjoitteluinterventiolla vaikutusta spastisuuteen CP-vammaisilla lapsilla ja nuorilla, kun mittarina käytetään toonisen venytysrefleksin kynnystä (TSRT) soleuksesta ja mediaalisesta gastrocnemiuksesta. Yhteensä 10 koehenkilöä osallistui mittauksiin ja kaikkien heidän tulokset analysoitiin. Mittaukset tehtiin ennen ja kolmen kuukauden voimaharjoitteluintervention jälkeen. Spastisuutta testattiin nilkan dynamometrilla, jossa venytykset tehtiin neljällä eri nopeudella. EMG-vasteet mitattiin soleuksesta ja mediaalisesta gastrocnemiuksesta. Tilastollisessa analyysissä käytettiin Wilcoxon signed-rank testiä tutkimaan, oliko tuloksissa eroja ennen interventiota ja sen jälkeen, ja lisäksi oliko muutokset lihasten välillä yhtäläisiä. Friedmanin testiä käytettiin tarkastelemaan, oliko tuloksissa vaihtelua eri-ikäisillä tai eri nopeuksilla. Tulokset tukevat hypoteesia, ettei voimaharjoittelulla ole negatiivisia vaikutuksia spastisuuteen CP-vammaisilla lapsilla ja nuorilla. Kolmessa tapauksista oli pieni muutos TSRT-mittausten välillä, mutta kulman muutos oli vain ± 1 astetta. TSRT mittaus näyttää tuottavan luotettavampia tuloksia, kun venytysrefleksiä mitataan MG:sta. Iällä ei ole merkittävää vaikutusta TSRT -mittauksen tuloksiin ja siksi sen voidaan katsoa olevan sopiva menetelmä lapsille ja nuorille.