Infrastructure as a service : hyödyt ja riskit - Rauhanen, Niilo (2020)
Tässä tutkielmassa käsitellään Infrastructure as a Service-pilvipalvelumallia ja sen kautta tehtävää organisaation IT-infrastruktuurin ulkoistamispäätöstä, siihen liittyviä tekijöitä ja päätöksenteon aputyökaluja. IaaS-malli tarjoaa paljon erilaisia hyötyjä esimerkiksi kustannustehokkuuden ja skaalautuvuuden muodossa, mutta toisaalta yrityksen pitää huomioida sen mukanaan tuomat riskit, kuten tietoturvaongelmat ja kontrollin puute esimerkiksi laitteistoon liittyen. Ulkoistamispäätökseen on tarjolla erilaisia työkaluja, kuten Cloudstep, Cloud Migration Point ja Sidosryhmäanalyysi, joiden avulla organisaatio voi arvioida etukäteen, onko ulkoistamispäätös lopulta kannattava ratkaisu ja jos on, niin missä muodossa?