Oikeasti hauska vai FellowKids? : johdanto promootiokulttuuriin Internetissä vuonna 2020 - Jaatinen, Jere (2020)
Monet organisaatiot ovat ottaneet ensiaskeliaan meemikulttuurin valjastamiseksi sosiaalisen median markkinoinnin strategiana viime vuosikymmenen aikana. Nykyisessä Internetin promootiokulttuurissa vain harvojen ja valittujen, kuten Wendy's -pikaruokaketjun Twitter-tilin voidaan nähdä onnistuneen meemikeskeisen lähestymistavan hyödyntämisessä, josta osoituksena on yrityksen taloudellinen menestys vuosikymmenen lopulla. Ilmiön kasvava suosio perustuu erityisesti siihen, että markkinoijat ja yritykset pyrkivät saavuttamaan suosion digitaalinatiivien, eli minneliaalien (ja sukupolven Z) keskuudessa, joille Internetin meemikulttuuri on juurikin ominainen ja tärkeä osa sukupolven kulttuuria. Kyseisen meemimarkkinoinnin yhtenä suurimpana haasteena on kinkkinen paradoksi: anti-korporatistinen meemikulttuuri sekä ns. perinteiset, huolellisesti suunnitellut markkinointistrategiat eivät pelaa hyvin yhteen. Suuri enemmistö brändien luomista meemeistä ja ”humoristisista” kommenteista ovat päätyneet naurun ja pilkan kohteeksi sivustoille kuten r/FellowKids. Jotta brändin imago säilyy ilmiön aiheuttamilta kolhuilta, tulisi markkinoijan pyrkiä muodostamaan brändin identiteetti sisällön tuottajan rooliin demokraattisessa osallistumiselle avoimessa digitaalisessa kulttuurissa, löytää keinoja pysyä perillä alati muuttuvasta meemi-zeitgeistista seuraamalla kyseistä kulttuuria sekä ymmärtää kulttuuriin liittyvät erityispiirteet ja nyanssit, kuten miellettyyn autenttisuuteen perustuva itseironisuus ja Internet-rumuus -estetiikka, joita myös Aakerin brändipersoonallisuusskaalan kiihtymys, rosoisuus ja maanläheisyys tukevat. Meemikulttuurin ja korporaatiokulttuurin ristiriidat ja jännite tulee tiedostaa, ja ymmärtää myös yksittäisiin meemeihin liittyvät konnotaatiot, joihin meemin mutaatio voi merkittävästi vaikuttaa.