Service design for SAP Fiori development - Kärkkäinen, Jenny (2020)
Tässä tutkimuksessa keskitytään palvelumuotoiluun ja SAP Fiori-sovelluskehityksen prosessiin business-sidosryhmän näkökulmasta. SAP Fiori sovellukset ovat pääkäyttöliittymä SAP:n SAP S/4HANA-järjestelmässä. Sovelluskehitysmalleja ja -lähestymistapoja on useita, ja tämän tutkimuksen kirjallisuuskatsauksessa näistä muutamia keskeisiä lähestymistapojja tarkastellaan ja verrataan palvelumuotoilun suunnitteluvetoiseen prosessiin. Palvelumuotoilu on monitieteellinen ja käytännönläheinen lähestymistapa. Kirjallisuuskatsauksen tavoite on tarkastella mitä samankaltaisuuksia ja eroja sovelluskehitysmalleilla on palvelumuotoilun lähestymistavan kanssa. Case-tutkimusosassa pyritään vastaamaan, millaisia kokemuksia case-yrityksen businesshenkilöillä on SAP Fiori -sovellusten kehittämisprosesseista ja SAP Build-työkalusta. SAP Buil -työkalua voidaan hyödyntää suunnitteluvetoisessa SAP Fiori -sovellusten kehittämisessä palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen. Tämä kvalitatiivinen tapaustutkimus on toteutettu käyttämällä tutkimusmenetelmänä teemahaastatteluja, joka on kvalitatiivista, eli laadullinen, tutkimusmenetelmä. Datan analysointi suoritettiin konventionaalista sisältöanalyysimenetelmää käyttäen. Keskeisimmät tutkimustulokset ovat, että loppukäyttäjien SAP Fiori -sovelluksien käyttöönotto on koettu helpommaksi ja SAP Fiori -sovellusten nähdään tuovan paljon uusia mahdollisuuksia. Tutkimuksessa kävi ilmi, että loppukäyttäjien tulisi olla mukana kehitysprosessin aikana, mutta heillä ei ole aikaa itse tehdä prototyyppejä tai opetella käyttämään SAP Buildin kaltaista työkalua. Tietohallinnon (IM) rooli koettiin kaikista epäselvimmäksi ja tulevaisuutta varten toivottiin aktiivisempaa roolia ja tukea etenkin kehityksen alkuvaiheisiin. Tutkimuksessa kävi ilmi, että palvelumuotoilun elementeistä voisi olla hyötyä esimerkiksi yhteistyön kehittämiseksi IM:n ja busineksen välillä tapausorganisaatiossa.