Asuntojen lajitteluvaunujen ja jäteneuvonnan vaikutus taloyhtiöiden sekajätemäärään - Suuronen, Anne (2020)
Kokeilukulttuurissa yhteiskunnan toimintoja voidaan kehittää esimerkiksi asukkaita osallistavilla kokeiluilla. Kokeiluja voi hyödyntää etsimällä niiden avulla kestävämpiä toimintatapoja, kuten keinoja lisätä kierrätystä. Tässä työssä tutkittiin asuntojen lajittelumahdollisuuksien ja taloyhtiön jäteneuvonnan vaikutuksia taloyhtiöissä tuotetun sekajätteen määrään Jyväskylän kaupungin koordinoimaan Circwaste -osahankkeeseen kuuluvalla pienimuotoisella kokeilulla. Kokeilu toteutettiin taloyhtiöittäin lajitteluvaunun asentamisella asuntoihin ja/tai jäteneuvonnalla. Muutosten vaikutusta sekajätteen määrään tutkittiin taloyhtiötasolla jätteiden koostumustutkimuksella. Lisäksi asukkaiden lajittelutottumuksista kerättiin tietoa asukaskyselyillä. Sekajätteen koostumustutkimuksen perusteella sekajätteen määrä väheni kaikissa taloyhtiöissä. Joidenkin hyötyjätejakeiden keskimääräiset osuudet pienenivät kokeilun aikana. Asukaskyselyiden perusteella asukkaat ovat melko kiinnostuneita lajittelusta, ja kokeilun koettiin helpottaneen lajittelua jonkin verran niissä taloyhtiöissä, joissa muutoksia tehtiin. Jätteiden lajitteluun toivottiin apua muovinkeräyspisteellä ja asuntojen lajittelutilojen parantamisella. Taloyhtiöissä toteutettu lajittelukokeilu ei tuottanut kuukauden aikana merkittäviä muutoksia taloyhtiöiden sekajätteen koostumukseen, mutta joitakin todisteita jätteidenlajittelua lisäävästä vaikutuksesta löytyi. Lajitteluvaunujen asentamisella ja jäteneuvonnan lisäämisellä on siis potentiaalia lisätä lajittelua taloyhtiöissä. Aiheesta tarvittaisiin kuitenkin myös pidempikestoista tutkimusta, jotta kokeiluissa tehtävien toimien hyödyllisyys pystyttäisiin osoittamaan.