Tilintarkastuksen ulkoinen laadunvalvonta Suomessa : tilintarkastajien kokemuksia ja kehitysehdotuksia - Joronen, Elmeri (2020)
Tilintarkastuksen ulkoinen laadunvalvonta on tilintarkastusalaa puhuttava ja ajankohtainen aihe. Tilintarkastuksen ulkoinen laadunvalvonta on siirtynyt Patentti- ja rekisterihallituksen alaisuuteen vuonna 2016, jonka yhteydessä tilintarkastajien valvontaa ja vaatimuksia on kiristetty. Aiempaa tutkimusta tilintarkastuksen ulkoisesta laadunvalvonnasta Suomessa on tehty painottuen pieniin ja keskisuuriin tilintarkastusyhteisöihin liittyen. Tutkielma keskittyy kartoittamaan tilintarkastajien kokemuksia ja kehitysehdotuksia ulkoiseen laadunvalvontaan liittyen suuressa tilintarkastusyhteisössä. Tutkielman teoreettinen viitekehys sisältää kaksi osiota, joista ensimmäinen käsittelee pääosin kansainvälisiä malleja ja viitekehyksiä , sekä standardeja tilintarkastuksen laadulle. Toinen osa käsittelee tarkemmin Suomalaista tilintarkastuksen laadunvalvontaa. Menetelmältään tutkimus on laadullinen ja aineistona toimivat teoriaosuuden pohjalta laaditut teemahaastattelut. Haastattelut litteroitiin mahdollisimman nopeasti haastatteluiden jälkeen, minkä jälkeen niitä käsiteltiin sisällönanalyysin avulla. Tilintarkastuksen laadulle ei ole yksiselitteistä ja yleisesti hyväksyttyä ja kaiken kattavaa mallia, joka nousi esille haastatteluissa, sekä osaltaan teoriaosuudessa esitellyissä viitekehyksissä ja malleissa. Korkealaatuisen tilintarkastuksen määritelmän löyhyys luo ongelmia laadunvalvonnan kannalta, sillä tilintarkastajat eivät koe ulkoisen laadunvalvonnan ja sen vaatimusten täysin kohtaavan käytännön tilintarkastustyön kanssa. Yhteenvetona todettakoon, että Patentti- ja rekisterihallituksen tilintarkastuksen ulkoinen laadunvalvonta koettiin pääsääntöisesti negatiivisena, sekä tilintarkastustyötä ja etenkin kannattavuutta haittaavana, sekä ylimääräistä stressiä aiheuttavana. Tilintarkastajien haastatteluiden pohjalta esille nousi kehitysehdotuksia- ja toiveita esimerkiksi tiiviimmälle yhteistyölle, konsultoivammalle laadunvalvonnalle, sekä nykyistä avoimemmalle vaatimuksista tiedottamiselle. Pitkällä tähtäimellä nykyisen tilanteen pelätään pahimmillaan vaikuttavan negatiivisesti tilintarkastusalan kannattavuuteen ja houkuttelevuuteen.