Pohjaeläinyhteisöjen vaihtelu Konneveden sublitoraali- ja syvännealueilla - Valkonen, Sini (2020)
Järvet ovat merkittäviä ekosysteemejä, joiden rooli luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi on erittäin tärkeä. Elinympäristöjen tuhoutuminen uhkaa myös järviä, joten näiden ekosysteemien toimintaan ja monimuotoisuuteen vaikuttavien tekijöiden ymmärtäminen on tärkeää suojelun onnistumiseksi. Pohjaeläimet ovat tärkeitä järven ekosysteemin toiminnalle ja niiden yhteisökoostumusta säätelevät syvyyteen liittyvät tekijät (esim. happi, lämpötila, ravinnon määrä) sekä spatiaalinen riippuvuus. Tässä pro gradu -työssä pohjaeläinyhteisöjen koostumusta ja siihen vaikuttavia tekijöitä kartoitettiin Etelä-Konnevedellä, tarkoituksena luoda malleja, joilla pohjaeläinyhteisön runsautta ja monimuotoisuutta voitaisiin ennustaa ympäristömuuttujien perusteella. Aineistona oli kultakin 55 paikalta (syvyydet 3,5–58,6 m) Ekman-noutimella kerätyt 5 rinnakkaista pohjaeläinnäytettä, sedimenttinäytteet ja lämpötila- ja vedenlaatutiedot. Pohjaeläinlajisto oli järvityypille ominaista. Yhteisökoostumusta eniten selittävät tekijät olivat osittavan redundanssianalyysin (pRDA) perusteella lämpötila, happipitoisuus ja pohjanlaatu hehkutushäviön mukaan. Yksilötiheyttä selitti parhaiten lineaarisen regressioanalyysin perusteella syvyys ja pohjanlaatutyyppi ”moreeni” ja taksonirunsautta selitti vain syvyys. Työn avulla saatiin lisää tietoa suurten vähähumuksisten järvien pohjaeläinyhteisöistä ja niitä säätelevistä tekijöistä. Tulosten perusteella voidaan karkeasti ennustaa lajistoa, monimuotoisuutta ja pohjaeläinten runsautta järven sisäisesti ympäristömuuttujien perusteella.