Käyttäjäkeskeisen suunnittelun integrointi ketteriin kehitysmenetelmiin - Jäppinen, Lotta (2020)
Käytettävyydestä on tullut tärkeä menestystekijä kilpailevilla ohjelmistomarkkinoilla. Kuitenkaan suosiossa olevat ketterät kehitysmenetelmät eivät huomioi järjestelmiä kehittäessä tarpeeksi niiden käytettävyyden kehittämistä. Tähän ongelmaan yhtenä ratkaisuna on nähty käyttäjäkeskeisen suunnittelun integrointi ketteriin menetelmiin. Tutkielmassa lähdettiin hakemaan vastauksia kysymyksiin, miten käytettävyys otetaan huomioon ketterässä ohjelmistokehityksessä ja mitkä ovat yleisimpiä periaatteita ja käytäntöjä käyttäjäkeskeisen suunnittelun ja ketterien ohjelmistokehitysmenetelmien integraatiossa. Tämä tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Sen tuloksena havaittiin jo aiemmin mainittu asia, ettei käytettävyyden merkitystä ja suunnittelua oteta tarpeeksi huomioon ketterissä menetelmissä. Lisäksi tuloksena muodostui joukko periaatteita ja käytäntöjä siitä, miten käyttäjäkeskeisen suunnittelun periaatteita voi integroida osaksi ketterää kehitystä, ja siten parantaa käytettävyyden huomioimista ohjelmistokehityksessä. Jatkossa menetelmien integraatiosta olisi hyvä saada yhtenäisempää näkemystä ja lisätä empiiristä tutkimusta.