Sensoridatan hyödyntäminen vetokaluston kunnonvalvonnassa ja ohjauksessa - Vertanen, Dani (2020)
Kaluston toimintakyvyn ylläpitäminen on yrityksille tärkeää. Kunnonvalvonnalla voidaan tehostaa kaluston käyttöä, pidentää toiminta-aikaa ja lisätä turvallisuutta. Esineiden internetin sovellukset mahdollistavat kaluston reaaliaikaisen kunnonvalvonnan. Datan kerääminen ja muokkaaminen tuottaa tietoa kaluston kunnosta päätöksenteon tueksi. Tutkielmassa pyritään vastaamaan tutkimuskysymykseen ”Miten sensoridataa voidaan hyödyntää vetokaluston kunnonvalvonnassa ja ohjauksessa?”. Tutkielma sisältää kirjallisuuskatsauksen ja empiirisen osuuden, joka toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena. Organisaation käytössä oleva kunnonvalvontajärjestelmä todettiin nykytilanteessa hyödylliseksi. Haasteet nykytilanteeseen liittyen koskivat käyttäjien koulutusta ja osallistamista järjestelmän suunnitteluun, oleellisen informaation löytämistä suurista datamääristä, sekä iältään ja toteutustavoiltaan moninaista kalustoa. Potentiaalisina hyötyinä kunnonvalvontaa ajatellen nähtiin kalustokokonaisuuksien hallinnan osalta toteutuneiden suoritteiden seuranta sekä toistuvien ja tyyppivikojen havainnointi. Operatiivisen toiminnan osalta hyötyinä nähtiin tilannekuvan saaminen kalustosta sekä seisontaraidesuunnittelu perustuen kaluston kuntoon. Toteutustapaa ajatellessa merkittävimpänä tekijänä esiin nousi eri käyttäjäryhmien ja näiden tarpeiden tunnistaminen. Operatiivisessa toiminnassa hyödyllisimmäksi koettiin kunnonvalvontadatan saaminen, ja sen esittäminen oikein visualisoituna ja suodatettuna. Kalustokokonaisuuksien osalta taas tärkeämpänä nähtiin tapahtumadatan esittäminen sekä aikasarjojen seuranta. Kuntoon perustuva kunnossapitostrategia nähtiin mahdollisena toteuttaa pienempien kalustosarjojen osalta niin, että huolto-ohjelmaa optimoidaan toteutuneen käytön mukaan. Lisäksi kaluston käyttöä ohjattaessa vikaantumisten ennakointi koettiin hyödylliseksi tiedoksi. Datan analysoinnin osalta oleellisimpina tekijöinä nähtiin ratainfran hyödyntäminen. Lisäksi analyysiin voidaan yhdistää eroja kalustossa, joka suorittaa samankaltaisia tehtäviä. Myös kaluston eri osajärjestelmien erottaminen ja vertailu voi hyödyttää datan analysointia etenkin väärien hälytysten poissulkemisessa. Kunnonvalvontadatan analysointia voidaan lisäksi hyödyntää eri valmistajien komponenttien vertailussa.