Vankien oikeudet vankeusrangaistuksen aikana Suomessa : näkökulmana vankeuslaki ja perusoikeudet. - Jutila, Elli (2018)
Tässä tutkielmassa tutkin sitä, millaisia oikeuksia vangeilla on vankeusrangaistuksen aikana ja miten ne toteutuvat vankeuslain ja perusoikeuksien näkökulmasta. Sosiaalityö pyrkii vaikuttamaan omalta osaltaan vankien oikeuksiin, joten sen tuominen mukaan tähän tutkielmaan on olennaista. Tutkimuskysymykseni muodostuu seuraavasti: millaisia oikeuksia vangeilla on, ja miten oikeudet toteutuvat perusoikeuksien ja vankeuslain näkökulmasta? Tutkimuksien ja Rikosseuraamuslaitoksen raporttien mukaan vangit kokevat epäoikeudenmukaisuutta oikeuksien toteutumisessa. Vuonna 2006 uudistettiin vankeuslakia, jonka tavoitteena oli parantaa vankien oikeusturvaa ja täytäntöönpanon sisältöä. Näiden seikkojen vuoksi vankien oikeuksia ja niiden toteutumista on olennaista tutkia. Kandidaatintutkielmassani käsittelen vankien oikeuksia eri näkökulmista. Tarkastelen vankilan sisällä vallitsevia sosiaalisia suhteita vallan, väkivallan ja hierarkian näkökulmasta. Tämän jälkeen lähestyn vankien oikeuksia kolmen esimerkin kautta, jotka ovat sosiaali- ja terveydenhuolto, yhteydenpito ja tapaamisoikeus. Nämä oikeudet vaikuttavat vankien arkeen ja elinympäristöön vankilassa. Lopuksi pohdin, millaista vankisosiaalityö on, ja mikä sen asema on vankilassa. Tutkielmani tuloksissa totean, että vangeilla on paljon erilaisia oikeuksia. Oikeudet määrittävät vankeuslaki, perusoikeudet sekä erilaiset säännökset. Oikeudet toteutuvat vaihtelevasti ja toteutumiseen vaikuttavat vallankäyttö, sosiaaliset suhteet ja vankiloissa vallitsevat toimintatavat.