Siviilitiedustelulainsäädäntö ja turvallistaminen : perustelujen diskursiiviset keinot - Mustonen, Jere (2017)
Tutkimuksessa keskityttiin analysoimaan perusteluja uuden tiedustelulainsäädännön puolesta. Analyysissa tarkasteltiin erityisesti perustelujen diskursiivisia keinoja sekä turvallistamisen viitekehystä tiedustelulainsäädännön yhteydessä. Tässä tutkimuksessa analysoitiin sitä, miten turvallistaminen näkyy lähdeaineistossa käytettyjen perusteluiden taustalla. Tutkimuksen aihepiiri liittyy suomalaisen turvallisuuspolitiikan nykytilaan, laajaan turvallisuuskäsitteeseen ja turvallistamiseen. Aineistona toimi valtioneuvoston lakityöryhmän laatima mietintö siviilitiedustelulainsäädännöstä. Aineisto julkaistiin keväällä 2017. Tutkimusmetodina käytettiin kriittistä diskurssianalyysia. Tutkimustulosten mukaan tiedustelulainsäädäntöä perusteltiin erityisesti tyypillisillä turvallistamisen keinoilla. Tärkeimmäksi argumentiksi nousi kansallisen turvallisuuden suojelu. Koetut kansallisen turvallisuuden uhat liittyivät suurimmaksi osaksi laajan turvallisuuskäsityksen sotilaalliseen sektoriin.